Kormányszóvivő: Az egészségügyi ellátórendszer bírja a terhelést

Tavasszal és nyáron az ország felkészült a koronavírus-járvány kezelésére – mondta Szentkirályi Alexandra.

Forrás: MTI2020. 10. 08. 22:54
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az egészségügyi ellátórendszer bírja a terhelést, tavasszal és nyáron az ország felkészült a koronavírus-járvány kezelésére – mondta Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő az M1 aktuális csatorna csütörtök esti műsorában.

Az összes orvos eddig kevesebb mint 1 százalékának az átvezénylésére került sor, de erre járvány idején szükség van – mondta a kormányszóvivő.

Hozzátette: a legrosszabb forgatókönyvek szerint az országban 200 ezer fertőzött lehet, akiknek az ellátásához 36 ezer kórházi ágyra és több ezer lélegeztetőgépre lesz szükség. A magyar egészségügy ennek kétszeresét is képes teljesíteni – hangsúlyozta.

Szentkirályi Alexandra szólt arról is, hogy az orvosok bére eddig soha nem látott mértékben emelkedik, de ezt meg is érdemlik, hiszen most a legnehezebb a munkájuk, a legnagyobb a felelősségük.

Kitért arra, hogy a törvényhez kapcsolódó 18 rendelet megalkotásakor is együttműködik a kormány az orvosi kamarával. A szabályozás célja, hogy az ellátórendszer felkészült legyen a terhelésre és az új feltételek az orvosok számára is húzóerőt jelentsenek. Az ápolók bére 2016 óta emelkedik és 2022-re 2,5-szer nagyobb lesz – mondta a kormányszóvivő.

A gazdaságvédelmi intézkedésekről szólva kiemelte a munkahelyvédelmet, a hitelmoratóriumot és az otthonteremtési támogatásokat.

Szentkirályi Alexandra hangsúlyozta, hogy a nemzeti konzultáció komoly szerepet tölt be a kormány munkájában, a legutóbbi is nagyon sikeres volt. A kormány mindig olyan lépéseket tesz, amelyek találkoznak az emberek véleményével, ilyen például a maszkviseléssel kapcsolatos szabályozás – tette hozzá.

Hazánk a jobban védekező országok közé tartozik

A csütörtöki Kormányinfó elején Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter elmondta, hogy a kabinet tegnapi ülésén ismét a vírushelyzettel foglalkoztak. Kiemelte, hogy a vírus második hulláma Európa-szerte felfutóban van, ám a számokat nézve hazánk a második hullám során is a jobban védekező országok közé tartozik.

Az emberi életek megóvása a legfontosabb, így a legfontosabb összehasonlítási alap az elhunytak száma. Ha ezt megnézzük, akkor Nyugat-Európa számtalan nagy és gazdag országa a védekezést tekintve elmarad a közép-európai átlagtól.

Idehaza egymillió főre 90 halott esik, ez a térség átlagának nagyjából megfelel. Kijelenthető, hogy a közép-európai térség jobban védekezik. Hogy ezen adatok ne romoljanak, fontos, hogy mindenki tartsa be azokat a szabályokat, amelyeket a kormány meghozott – nyomatékosította a miniszter.

Gulyás Gergely arról is beszámolt, hogy az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló törvényt egyhangúlag elfogadták, konszenzus jött létre, annak ellenére, hogy az ellenzék részéről kritikák is megfogalmazódtak. A tárcavezető fontosnak nevezte, hogy a Magyar Orvosi Kamara (MOK) javaslata alapján kivezethetik a hálapénzt, a megemelt orvosbértől pedig azt várják, hogy megállítja az elvándorlást és hazacsábítja a külföldön dolgozó orvosokat. Hozzátette: januárhoz egy évre megközelítőleg 125 százalékkal emelkedik az orvosok bére, ettől pedig csak felfelé lehet eltérni 20 százalékkal. – Ez egy korszakhatár az egészségügy történetében – nyomatékosította a tárcavezető.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.