Kormányzati forrásból megújul a debreceni Zsuzsi kisvasút

Megújul a debreceni Zsuzsi erdei kisvasút, a rekonstrukciós munkákhoz 771 millió forint támogatást adott az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) a turisztikai célú keskeny nyomközű kisvasutak fejlesztésére szánt keretből – közölte Debrecen polgármestere szerdán a helyszínen tartott sajtótájékoztatón.

Forrás: MTI2019. 03. 20. 14:30
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Papp László (Fidesz-KDNP) emlékeztetett, hogy 2012-ben a regionális operatív program keretében elnyert 400 millió forint forrásból már megújult a 17 kilométeres pálya 10 kilométeres szakasza és néhány vasúti kocsi.

A mostani beruházás során további 7 kilométeres pályaszakaszt rekonstruálnak, felújítják a Zsuzsi vonat gőzmozdonyát és két dízelmozdonyát is – tette hozzá a polgármester.

A Zsuzsi kisvasút vasúttörténeti, és helyi közlekedéstörténeti emlék, amelynek fenntartásához és működtetéséhez évi 50 millió forinttal járul hozzá az önkormányzat – jelezte Papp László polgármester.

Tasó László (Fidesz), a térség országgyűlési képviselője felidézte, hogy „fénykorában” 49 kilométer hosszú sínpályával Debrecentől Nyírbéltekig közlekedett a kisvasút, amely a faszállítás mellett a környező településeken és a debreceni tanyavilágban élők számára közlekedési eszközt is jelentett.

A magyar kormány komolyan veszi a kisvasutak felújítását, jelenleg 19 vonalon összesen 380 kilométer hosszúságban közlekednek keskeny nyomközű kisvasutak – fűzte hozzá a képviselő, aki reményét fejezte ki, hogy a Zsuzsi vonat nyomvonala az elkövetkező években eléri Debrecen főpályaudvarát, a Nagyállomást is.

Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Nagy Attila, a Zsuzsi erdei kisvasutat működtető DKV Közlekedési Zrt. vezérigazgatója elmondta: hétfőn megtörtént a munkaterületek átadása, a beruházás során felújítanak 7,3 kilométer hosszú pályatestet, 16 kitérőt, 9 átjárót és két vasúti megállót.

A DKV Zrt. évente 10 millió forintot fordít a Zsuzsi vonat működtetésére – jegyezte meg a vezérigazgató.

Gacsályi István, a Zsuzsi Erdei Kisvasút Nonprofit Kft. ügyvezetője hozzátette: a rekonstrukciós munkák miatt március 18. és október 31. között nem közlekednek a menetrend-szerinti vonatok, és különvonatokat sem indítanak ebben az időszakban.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.