A mérséklődő fertőzési adatok ellenére is óvatosnak kell maradnunk

Müller Cecília az operatív törzs sajtótájékoztatóján elmondta, mérsékelten csökken a fertőzöttek száma hazánkban. Kiemelte, hogy a szomszédos államokban ismét erősödik a járvány terjedése, ezért a járvány hazai stagnálása ellenére is óvatosnak kell maradnunk.

Magyar Nemzet
2020. 12. 23. 14:45
null
Print
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Müller Cecília ismertette az elmúlt huszonnégy óra adatait: 1894 fővel emelkedett az összes beazonosított beteg száma, összesen 308 262 fertőzött van Magyarországon. Tegnap 154 beteg hunyt el. Jelenleg 6 727 főt ápolnak kórházban, közülük 495-en szorulnak lélegeztetésre.

Tegnap megérkezett a vakcina leírása – tájékoztatott Müller Cecília. A tiszti főorvos az oltás procedúráját ismertetve elmondta, hogy az oltóhelyeken mindenki megkapja a szükséges tájékoztatást, utána ki kell tölteni egy kérdőívet a kórelőzményekre és az egészségi állapotra vonatkozóan. Beleegyező nyilatkozatot kell tenni, mivel az oltás önkéntes jellegű. A védőoltás beadását követően mindenki kap egy igazoló kártyát, amely a vakcina gyártási számát tartalmazza és a következő oltás időpontját.

December 27-től a Dél-pesti Centrumkórház fogadja az oltást igénylő egészségügyi dolgozókat.

A köznevelésben dolgozók a mai naptól regisztrálhatnak tesztelésre. Egészen december 30. 12 óráig tudnak jelentkezni, a tesztelésre január 2-án és 3-án (szombat, vasárnap) kerül sor.

Müller Cecília kérdésekre válaszolva elmondta:

  • A súlyos vagy középsúlyos lefolyású koronavírus-fertőzést követően javasolt a kontrollvizsgálat.
  • A sürgősségi ellátás igénylésére vonatkozóan emlékeztetett, hogy Covid-gyanú esetében a háziorvost kell hívni. Ügyeleti időszakban a háziorvosi központi ügyeletet kell hívni, súlyos rosszullét esetén a mentőket kell értesíteni.
  • A második oltás beadását követő hetedik nap környékén alakul ki a teljes védelem. Ha valaki a két oltás között megfertőződik, a betegség elmúlása után kaphatja meg a második oltást.
  • A szenteste szabályozásáról Kiss Róbert rendőr alezredes úgy fogalmazott, 24-i éjszaka a lakhelyelhagyási tilalom alól kapunk felmentést, a közterületen és nyilvános helyeken továbbra is tilos a csoportosulás és a gyülekezés.
  • Budapest, 2020. május 8.
    A Kormány.hu által közreadott képen Müller Cecília országos tiszti főorvos a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján 2020. május 8-án
    Fotó: MTI/kormany.hu/Botár Gergely

     

    A téma legfrissebb hírei

    Tovább az összes cikkhez chevron-right

    Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

    Címoldalról ajánljuk

    Tovább az összes cikkhez chevron-right

    Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.