Koronavírusban elhunyt Józsefváros baloldali képviselője

28 éves korában koronavírus-fertőzés következtében elhunyt a közismert roma folklórzenész, emberi jogi aktivista és VIII. kerületi önkormányzati képviselő, Balogh Lajos „Paci” – jelentette be a Roma Sajtóközpont.

2020. 11. 02. 16:29
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Pikó András vezette józsefvárosi önkormányzat képviselője az a koronavírus következtében elhunyt huszonnyolc éves személy, akiről korábban a hírek szóltak. Balogh Lajos, a Csarnok negyed önkormányzati képviselője két hete jelentette be közösségi oldalán, hogy kórházba került koronavírus okozta szövődményekkel.

„Köszönöm, hogy ennyien hívtatok ma egész nap, de telefonálni nem nagyon bírok. Írjatok inkább. Igen, létezik a Covid”– írta a Facebookon a Paciként ismert DK-s önkormányzati képviselő.

 

Később arról szóltak a hírek, hogy állapota súlyosbodott, lélegeztetőgépre került.

Józsefváros önkormányzata is megerősítette a képviselő halálhírét. „Mély fájdalommal tudatjuk, hogy ma elhunyt Józsefváros önkormányzati képviselője, Balogh István Lajos. Józsefváros 5. választókörzetének egyéni képviselője, a Közösen Józsefvárosért frakció tagja, a kulturális és oktatási bizottság vezetője, roma és nemzetiségi tanácsnok volt. Balogh István Lajost az önkormányzat saját halottjának tekinti” – írta honlapján az önkormányzat.

A HVG információi szerint

vasárnap még vidáman újságolták az orvosok Balogh Lajos “Paci” édesapjának, hogy javult fia állapota.

 

Az ismert roma aktivistát három héttel ezelőtt vitték be koronavírus-fertőzés miatt kórházba, ahol hamarosan lélegeztetőgépre került. Egyszer még levették róla, majd ismét rosszabbul lett.

„Múlt héten tudtam vele beszélni, de pénteken súlyosbodott az állapota, visszakerült a gépre, és mesterségesen altatták. A koronavírus miatt csak a tüdeje 25 százaléka működött, a vérében kevés volt az oxigén. Bár a tüdeje már gyógyulgatott, ma reggel hirtelen tovább súlyosbodott a helyzet, miután a szívére is ráment a vírus, újra kellett éleszteni, majd kora délután elhunyt.” – mondta a HVG-nek Balog Elek, a baloldali képviselő barátja, akinek elmondása szerint az aktivistának semmi komoly alapbetegsége nem volt egy jól kezelt cukorbetegséget leszámítva.

 

Karácsony Gergely főpolgármester közösségi oldalán emlékezett meg a fiatal roma aktivistáról. „Alig hiszem el, alig találom a szavakat a megrendültségtől. 28 évesen vitte el a vírus ezt a nagyszerű fiatalembert, a legbátrabbak egyikét. Minden erejével, szóval és tettel küzdött a megkülönböztetés minden formája, a kirekesztés és a gyűlöletkeltés ellen, a cigány és nem cigány magyarok együttéléséért – írta Karácsony Gergely. A főpolgármester emlékeztetett: „Balogh Lajos, a ‚Paci’, a civil, az aktivista, a zenész, a kultúrember letaglózóan rövid életében hatalmas és súlyos örökséget hagyott ránk, megfelelni neki, hitét és akaratát továbbvinni a mi kötelességünk immár. Isten veled, barátom!” – zárta sorait Karácsony.

Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke a tragédia kapcsán úgy fogalmazott: Balogh Lajos barátunk, akit mindannyian csak Paciként ismertünk, az egyik legfiatalabb áldozata lett a koronavírusnak.

„Azért akartuk, hogy képviselőnk legyen Józsefvárosban, mert kevés tisztább fejű és lelkű roma jogi aktivistával találkoztunk. Ha valahol, akkor Budapesten, abban a városrészben, nagy szükség van a romák képviseletére. Valójában erre teremtette őt az Úr. És nem arra, hogy az átkozott koronavírus ilyen fiatalon vigye el mellőlünk. Családjától. Testvéreitől. Drága Paci, legyél áldott a mindörökségben! Köszönjük, hogy voltál nekünk” – írta Facebook-posztjában a DK elnöke.

A józsefvárosi Fidesz közösségi oldalán fejezte ki részvétét az elhunyt képviselő családjának. „Megrendüléssel fogadtuk a hírt, hogy elhunyt Balogh Lajos józsefvárosi önkormányzati képviselő. Mély együttérzéssel osztozunk a család fájdalmában! Nyugodjon békében!” – írta a helyi Fidesz.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.