Korszerű rendőrségi járőrautók állnak szolgálatba 2021-ben

Nagy méretű, nagy teljesítményű autókat kap a rendőrség.

Végh Attila
2020. 12. 14. 14:41
Skoda PMRFK Üröm
Forrás: police.hu
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csehországban és Angliában is bevált, nagy méretű, korszerű, nagy teljesítményű motorral ellátott, magas felépítésű rendőrségi járőrautók bevetésével újul meg jövő év első napjaiban a rendőrség járműparkja. A Magyar Nemzet információi szerint a járművek beszerzésénél az Országos Rendőr-főkapitányság az autókat ténylegesen használó járőrök véleményét is kikérte, így olyan autóhoz juthatnak a rendőrök, ami nem akad el a sárban, nem veri fel az alját egy nagyobb bukkanó, amelyben minden felszerelés elfér, ráadásul biztonságos és környezetkímélő is.

A márka magyarországi importőrének budaörsi telephelyén félszáz, a magyar rendőrség szolgálati járműveinek egységes külső megjelenése szerint felmatricázott Škoda Kodiaq várakozik átadásra. A Magyar Nemzet információi szerint már csak a megkülönböztető jelzések, a fényhidak, hangszórók, rádiók, kamerák beszerelése várat magára, jövő év elején ezekkel az autókkal indulhatnak bevetésre a rendőrök. A lapunk által megkérdezett rendőrök szerint végre olyan járőrkocsiba ülhetnek, amelyben télen kabátban, nyáron golyóálló mellényben is kényelmesen elférnek, az ülések közt is megfelelő a távolság, nem akad bele a sebváltóba, kézifékbe a bilincs vagy egyéb, a derékszíjon hordott felszerelés. Az autó magassága is megfelelő, nem akad el sem a vidéki utakon, sem terepen, sem a rossz minőségű külvárosi utak kátyúi közt, biztonságos felépítése megvédi a benne utazó rendőröket. Az autó csomagtartója is hatalmas, elfér benne minden speciális, életmentő, helyszínelő felszerelés, vagy éppen két nyomkövető kutya hordozódoboza is.

Fotó: police.hu

A jelenleg Magyarországon használt rendőrautókat lapunk információi szerint a járőrök nem igazán kedvelik, a kombimodellek kivételével mindegyik kicsi, külföldön csak a városi rendészek használnak a B osztályos Mercedes, Audi 3-as, Opel Astra kategóriájába tartozó autókat, két járőr a teljes felszerelésével alig fér el egymás mellett ezekben az autókban, ráadásul az autók csomagtartója is kicsi. Külföldön évek óta az a trend, hogy nemcsak nagy teljesítményű, hanem nagy méretű rendőrautókat állítanak csatarendbe, a speciális rendőrségi járművek kialakításában élen járó amerikai rendőrség is magas felépítésű városi terepjárókra cserélte a járműparkját. A magyar rendőrök személyesen is megtapasztalhatták már, hogy a Škoda terepjárói megállják a helyüket, a kifutott Yetik helyett a nagyobb méretű Kodiaq bevált a cseh rendőrségnél is, de az angol rendőrök is a Škoda legnagyobb városi terepjárójára cserélték autóikat.

Fotó: Facebook

Ürömben 2019 februárjától tesztelhettek két rendőrautót a helyi körzeti megbízottak, a település önkormányzata ajándékozta a Škodákat a Pest Megyei Rendőr-főkapitányságnak. Az autókat használó járőrök igényfelmérése alapján esett a választás a szolgálat ellátására tökéletes autókra, amelyek megállják a helyüket hóban és sárban is, ha kell, gyorsak, és impozánsak: a lakossági felmérések szerint már a megjelenésük is tekintélyt és biztonságérzetet sugároz.

Fotó: police.hu

A Škoda csehországi gyárában 1996 óta készít speciális, megerősített alvázzal és motorral rendőrségi Škodákat, a magyar rendőrség viszont az importőrön keresztül megrendelve az autókat, saját igényei szerint alakítja ki és szereli fel a járőrkocsikat olyan extrákra is gondolva, mint a sötétített üvegből készült ablakok, amelyek elrejtik a hátsó ülésen utazó, előállított polgárok személyazonosságát a kíváncsi tekintetek elől. Az angol rendőrség, a Scotland Yard által kialakított Škodák mintájára a kutyás egységek is ezt a modellt kapják majd, a Kodiaq hatalmas csomagterében két nyomozó vagy kábítószer-kereső kutya is elfér.

Fotó: Facebook

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.