Kötelességek kárára hangsúlyozott jogok

A fogyasztói társadalmaknak a jogokat a végletekig előtérbe állító gondolkodásmódjáról beszélt lapunknak Anthony M. Daniels konzervatív brit író.

2019. 03. 23. 7:12
null
Fotó: Teknős Miklós
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A fogyasztói társadalmaknak a jogokat a végletekig előtérbe állító gondolkodásmódjáról beszélt lapunknak Anthony M. Daniels konzervatív brit író a pénteki migrációs csúcson. Szavai szerint ez a fenntarthatatlan mentalitás a moralitást számolja fel.

– A mai fejlett fogyasztói társadalmakban túlzott hangsúly helyeződik a jogokra a kötelességekkel szemben. A rendkívül magas elvárások ahhoz vezethetnek, hogy nem értékelünk olyan dolgokat, mint a saját tulajdonú lakás vagy az ingyenes egészségügyi ellátás – jelentette ki a Magyar Nemzetnek Anthony M. Daniels.

A pszichiáterként is tevékenykedő gondolkodó hangsúlyozta: a fentiekhez hasonló civilizációs vívmányokat alapvető jogként beállító liberális gondolkodásmódnak véleménye szerint nincs létjogosultsága. Szavai szerint ez a fajta felfogás magát a moralitást számolja fel. – Miért gondoljuk, hogy valakit csak azért nem kellene hagyni az utcán meghalni, mert joga van hozzá, hogy gondoskodjanak róla? Vagy miért csak a jog alapján kaphatna valaki kezelést a betegségére? Ez a látásmód nem hagy teret a kötelességtudatnak és az erkölcsi imperativusnak. Nem csak a jog határozza meg a cselekedeteinket – fejtette ki az orvos.

Fotó: Teknős Miklós

Anthony Daniels arra is rámutatott, hogy a fejlett államokban gyakorlatilag nincs külső gátja a társadalmi előrejutásnak, s nagyrészt csak pszichológiai kerékkötők léteznek. Ennek ékes példájaként említette, hogy a különböző kultúrákból származó bevándorlók attitűdje jelentősen befolyásolja a boldogulásukat. – Így a zsidó, a kínai és a szikh migránsok jellemzően egyetlen generáció alatt felzárkóznak a középosztályhoz, míg más etnikumú bevándorlók tartósan a társadalom peremén maradnak – hangsúlyozta.

A demográfiai problémákkal kapcsolatban a tudós kitért rá: amely társadalmakban lehetőség adódik arra, hogy kevesebb gyermeket vállaljanak az emberek, ott élnek is e lehetőséggel. Rámutatott: nem kifejezetten európai jelenségről van szó, hiszen például Törökországban vagy Mexikóban is jelentősen visszaesett a gyermekszületések száma. Megjegyezte: a filozófus Platón Törvények című dialógusában az agglegényeket megadóztatták, hogy elvegyék a kedvüket az önközpontú, hedonista élettől.

A brexit kapcsán a Theodore Dalrymple néven is publikáló író úgy vélte, hogy az európai liberális eliteknek az áll érdekükben, hogy minél fájdalmasabbá tegyék az Egyesült Királyságnak a kiválást az Euró­pai Unióból. – Ha viszonylag kis veszteséggel tudják végrehajtani a britek a kilépést, az elindíthat egy hullámot a többi tagállam körében, ez pedig katasztrofális lenne az unió döntéshozóinak. (K. A.)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.