Kovács Zoltán: A szélsőbal fog még fröcsögni

Mindenki számára elfogadható, a józan ész győzelmét jelentő kompromisszum született – jelentette ki Kovács Zoltán. Értékelte a vírushelyzetet is.

Magyar Nemzet
Forrás: Kossuth Rádió2020. 12. 11. 13:04
KOVÁCS Zoltán
Kovács Zoltán szerint jól haladunk az oltakozással. Fotó: Balogh Zoltán Forrás: MTI/Balogh Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Eredmény született a tegnapi napon. Az Európai Parlament szélsőbaloldali képviselői fognak még fröcsögni, és látjuk, hogy a magyar baloldal hogyan viszonyul az egyébként mindenki számára elfogadható, a józan ész győzelmét jelentő kompromisszumhoz – mondta Kovács Zoltán államtitkár a Kossuth rádió péntek reggeli műsorában.

Kovács az e heti tárgyalásokat így foglalta össze: Sikerült eljutni oda, ahova valójában júliusban eljutottunk, azaz

volt egy közös alap, amelynek birtokában az európai alkotmányos normákat és szabályokat betartva, politikai feltételektől mentesen tudtunk segíteni egymásnak.

A megállapodással sikerülhet elérni, hogy a vírus következményei által sújtott európai gazdaság újraindulhasson, és mindenki hozzájusson a hétéves európai költségvetésből ahhoz, ami jár neki, politikai feltételek nélkül.

A járványügyi védekezéssel kapcsolatosan Kovács Zoltán elmondta, hogy meg kell tartani azokat az eredményeket, amelyeket az elmúlt két hónap intézkedéseinek köszönhetően elértünk.

Egyhetes összevetésben a statisztikák azt mutatják, hogy a platón vagyunk, stagnálnak a fertőzésszámok, a kórházban levők és az elhunytak száma. Nyugat-európai összevetésben sokkal jobb helyzetben vagyunk, mint más országok.

Az eredmények megtartásához mérni kell a közeljövő és a távoli jövő feltételeit is. Nem szabad könnyelműnek lenni. Ki kell tartanunk legalább január elejéig ezekkel az intézkedésekkel, december 21-én pedig meglátjuk, hogy lehet-e a karácsonyi ünnepekre, legalább szentestére bármiféle enyhítést bevezetni.

Az operatív törzs és más egyeztető fórumok folyamatosan értékelik azt az állapotot, amely a bevezetett intézkedések nyomán előállt.

Született egy javaslat, amely szerint az idősek vásárlási sávját az ünnepi időszakban meg kellene szüntetni.

A kormányfő még Brüsszelben van, tehát jövő hét elején várható véleményformálás vagy döntés a kérdésben.

Kovács Zoltán államtitkár kormányinfószerűen értékelte a hét eseményeit

Az oltással kapcsolatosan Kovács Zoltán elmondta: Belátható távolságban van egy olyan eszköz, amely segíthet a járvány megállításában. Magyarország kormánya is készül arra, hogy ha rendelkezésre áll az oltóanyag, milyen struktúra szerint lehet beadni. Készül az oltási terv, amely a valósághoz igazodik. Első eleme az, hogy a speciális hűtési igényű vakcinákra kijelöltük azokat a tárolási pontokat, ahol ezek a feltételek adottak, és egyúttal azokat az oltási pontokat, ahol a frontvonalban dolgozók és a veszélyeztetettek oltását meg lehet kezdeni.

Az oltásra regisztrációval kapcsolatban elmondta, hogy az internetes felületen megkezdődött a regisztrációs folyamat. Az idősek számára ma indult el a papíralapú tájékoztatás, amely egy tájékoztató levelet és egy válasznyomtatványt tartalmaz, melyet díjmentesen vissza lehet juttatni.

Az egészségügyi rendszer terheltségéről szólva azt mondta, hogy a második hullám elhúzódó, sokkal nagyobb terhet jelentő kihívás minden egészségügyi dolgozó számára. Mögöttük ott vannak a katasztrófavédelem, a mentők dolgozói, akik hosszú műszakokat töltenek a vírus elleni küzdelemmel. Jelenleg ott tartunk, hogy az egészségügyi ellátórendszer fizikai adottságai és a benne dolgozók bírják a terhelést. Igyekszünk gondoskodni arról, hogy mindenkinek jusson idő a pihenésre, valamint a pandémiával párhuzamosan egy olyan bérrendezési folyamat zajlik, amely az orvosok és az ápolók béreiben is kifejezi a megbecsülést – jegyezte meg.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.