Kövér László: Nemzetünknek fontos a keresztyén hit

Míg Európa nyugati felén egymás után kapnak lángra a templomok vagy világi célokra és más vallások szolgálatába adják át őket, addig Taksonyban templomot épített egy olyan közösség, mely Isten közelségében, hitből és hit által akar élni — hívta fel a figyelmet Kövér László, az Országgyűlés elnöke az új református templom és közösségi ház felszentelésén. A hétvégén adták át a Szerb Egyházi Múzeum épületét is, ahol Soltész Miklós államtitkár azt mondta: az egyházi hagyomány és kultúra megőriz bennünket kereszténységünkben.

Magyar Nemzet
2019. 05. 27. 10:36
KÖVÉR László
A fideszes politikus a taksonyi új református templom felszentelésén mondott beszédet Fotó: MTI/Mónus Márton
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Máté evangéliuma nemcsak arra figyelmeztet, hogy minden önmagával meghasonlott ország elnéptelenedik, hanem a hitet is élteti mindannyiunkban, hogy a lélekben önmagára találó nép lélekszámban is gyarapodásnak indul – mondta szombaton Kövér László Taksonyban, az új református templom és közösségi ház felszentelésén. – Ezen bizodalmunkat erősíti az új templom, amelynek felépítését támogatta a keresztény értékrendjét nem feladó magyar kormány és támogatta az Európai Unió is, amelyet szavazatainkkal megsegíthetünk, hogy ne veszítse el önmagát, hogy visszataláljon gyökereihez – tette hozzá az Országgyűlés elnöke.

A politikus emlékeztetett arra, hogy a történelem tanulsága szerint a magyar nemzet életében fontos a keresztyén hit. – Azt is mondhatnánk: nem hisszük, hogy lesz olyan-amilyen Euró­pa, ha nincs benne keresztény és keresztyén életerő – fogalmazott. Kövér László felhívta a figyelmet arra, hogy amíg Európa nyugati felén egymás után kapnak lángra a templomok, vagy világi célokra és más vallások szolgálatába adják át őket, addig Taksonyban templomot épített egy olyan közösség, amely Isten közelségében, hitből és hit által akar élni.

A taksonyi református gyülekezet Békesség Háza nevet viselő temploma és közösségi háza 322 millió forintból épült fel, amelyet közösségi adományokból, egyházmegyei, önkormányzati és 292 millió forintos állami támogatásból fedeztek. A templomnak helyet adó telket egy taksonyi család adományozta, és a beruházás kezdetén a közösség egy másik tagja tízezer eurót ajánlott fel a templomépítésre.

A fideszes politikus a taksonyi új református templom felszentelésén mondott beszédet
Fotó: MTI/Mónus Márton

– Az egyházi hagyomány és kultúra megőriz bennünket kereszténységünkben, hitünkben, megerősíti nemzetein­ket és mélyíti a nemzetek közötti barátságot – mondta a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára szombaton Szentendrén, a Szerb Egyházi Múzeum épületének átadásán. Soltész Miklós kiemelte: a szerb és a magyar nép kapcsolatát ma „a megbékélés és az őszinte tisztelet jellemzi”. „Magyarország minden erejével segíti Szerbia európai ­uniós tagságát, Szerbia mindent megtesz a vajdasági magyarok megmaradásáért, a magyar kormány pedig mindent megtesz a Magyarországon élő szerb nemzetiség megerősödéséért” – fogalmazott.

Az államtitkár felidézte: a két nép évezredes történetében sok volt az öröm, a szépség és a fájdalom is. E közös történelem szép eseményei az összefogás az oszmán hadak ellen, a kereszténység védelmében, és szomorú időszakai azok, „amikor nagyobb nemzetek egymás ellen fordították” a két népet. Soltész Miklós kitért arra is, az európai uniós választás kérdése, hogy „megismétlődik-e a múlt”, „megismétlődik-e az a kulturális előrenyomulás”, amely a kereszténység és a nemzetek pusztulásához vezethet.

Az épületet felszentelő Irinej pát­riárka, a Szerb Ortodox Egyház vezetője történelmi eseménynek nevezte az új múzeum épületének átadását, amely jó példája két szomszédos nemzet együttműködésének, és a „kultúra nemzeteket egyesítő erejének”. A pátriárka megköszönte továbbá a magyar kormánynak a támogatást, amelyet a magyarországi szerb közösség kap templo­maik és más értékeik megőrzésére, fenntartására és megújítására.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.