Közintézményeket vizsgált az ÁSZ

Mint megtudtuk, az ÁSZ célja, hogy az antikorrupciós kutatását tudományos munkák is kiegészítsék, ezért együttműködésre törekszik egyetemi műhelyekkel, például a Nemzeti Közszolgálati Egyetemmel.

Jakubász Tamás
2019. 05. 10. 5:55
null
Körülbelül 3500 állami intézmény vett részt a kutatásban Fotó: Bach Máté
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A korrupció témája meglehetősen gyakran előkerül a magyar közbeszédben, már csak emiatt is érdekes lehet az az úgynevezett integritáskutatás, amelynek eredményeit tegnap mutatta be az Állami Számvevőszék (ÁSZ).

– Azt vizsgáljuk, hogy egy-egy állami intézménynél mely tényezők nyitnak teret a korrupció előtt, mekkora a vesztegetés kockázata, és hogy milyen lépéseket tesz az adott szervezet a felmerülő veszélyek elhárításáért – ismertette kérdésünkre a felmérés lényegét a kutatás vezetője, Németh Erzsébet. Az ÁSZ igazgatója rámutatott: a számvevőszék idén nyolcadik alkalommal készítette el a kutatását, amelyben ezúttal megközelítőleg 3500 közintézmény vett részt.

Körülbelül 3500 állami intézmény vett részt a kutatásban
Fotó: Bach Máté

A tapasztalatokról szólva Né­meth Erzsébet elmondta: újdonságnak mondható, hogy a közszféra szereplői nehéz­ségként, kockázatként tekintenek arra, ha működésüket bonyolultnak számító jogi szabályok mentén kell folytatniuk.

– A rendelkezések betartásának ugyanakkor a korrupció elleni fellépésben óriási szerepe van – szögezte le az ÁSZ igazgatója. Tisztázni kell ugyanis sok más mellett, hogy mikor, kitől és mit fogadhat el az alkalmazott, vagy azt, hogy mely esetekben lehet összeférhetetlenségről beszélni.

– A tapasztalatok szerint a sokakat érintő közszolgáltatások ügyében különösen körültekintőnek kell lenni – jegyezte meg.

Az ÁSZ kutatásának vezetője összegzésképpen arról beszélt: az elmúlt nyolc évben mérséklődtek a korrup­ciós kockázatok a közszférában, miközben bővültek a visszaélések kiszűrésére alkalmas megoldások, intézkedések és eszközök. – Röviden szólva nőtt az állami szféra ellenálló képessége – hangsúlyozta Németh Erzsébet.

A folyamatot szerinte az is segíti, hogy – a korábbiakkal ellentétben – idén minden érintett szervezet vezetője azonnal visszajelzést kapott, ebből megtudhatta, hogy eredmény hogyan viszonyul más állami intézmények értékeihez.

Mint megtudtuk, az ÁSZ célja, hogy az antikorrupciós kutatását tudományos munkák is kiegészítsék, ezért együttműködésre törekszik egyetemi műhelyekkel, például a Nemzeti Közszolgálati Egyetemmel. Emellett az integritáskutatások eredményeit felhasználva antikorrupciós ellenőrzéseket is indít a számvevőszék.

– Az első ilyen vizsgálatok már elkezdődtek – mondta Németh Erzsébet. Az ellenőrzés a nagyközségeket érinti.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.