Közös cselekvésre ad lehetőséget a konzultáció

Barcza Attila, Sopron és térsége országgyűlési képviselője szerint a gazdaságvédelmi akcióterv és a nemzeti konzultáció olyan eszközök a kormány kezében, amelyek segítik a krízisből való kilábalást.

2020. 07. 20. 6:27
null
Borítékolt demokrácia: fontos a gondolatcsere a polgárok és a kormány között Fotó: Bach Máté
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Sopronban és környékén is a turizmus a járvány egyik nagy vesztese, az ágazat május végén indulhatott újra, ami a sikeres magyarországi védekezésnek köszönhető – nyilatkozta a Magyar Nemzetnek Barcza Attila, Sopron és a Győr-Moson-Sopron megyei 4. számú országgyűlési egyéni választókerület parlamenti képviselője. A fideszes politikus szerint éppen a nehéz helyzet miatt jelenthetett nagy megkönnyebbülést a helyi turisztikai vállalkozásoknak a kormány által bevezetett adó- és járulékcsökkentés, valamint a Kisfaludy-program pályázati lehetősége, amely a kisebb szálláshelyeknek is fejlődési lehetőséget nyújtott. Hozzátette: a járvány által okozott problémák mértékét mutatja, hogy elmaradt az év egyik legnagyobb turisztikai eseménye, a VOLT Fesztivál.

Barcza rendkívül fontosnak nevezte, hogy elkerüljék a csődhelyzetet azok a vállalatok, amelyek a legtöbb hátrányt szenvedték el a válság következtében, ebben fontos szerepe van a kormány által meghirdetett gazdaságvédelmi akciótervnek. – Nagy volt az érdeklődés, számos térségbeli kis- és nagyvállalkozás vette igénybe a támogatásokat – emelte ki a képviselő.

Barcza Attila
Fotó: Teknős Miklós

A honatya a gazdaságvédelmi akcióterv mellett a nemzeti konzultációt nevezte meg olyan, a kormány eszköztárában levő fontos elemként, amely hosszú távon segítheti a kilábalást. – A koronavírus okozta világjárvány napjaink egyik legnagyobb kihívását jelenti, ezért magától értetődő, hogy egy ilyen helyzetben a magyar kormány ismét kikéri a polgárok véleményét, ezzel megteremtve az egyetértési pontokat és a közös cselekvés útját – emelte ki a képviselő, aki továbbfűzve a gondolatmenetet arra hívta fel a figyelmet, hogy a feltárt egyetértési pontok növelik a kabinetbe vetett bizalmat, amely segít abban, hogy a magyar gazdaság mielőbb visszatérjen arra a szintre, ahol a világjárvány kirobbanását megelőzően volt.

Barcza Attila emlékeztetett: miközben a baloldal a konzultációt támadja, maguk is hasonlóval próbálkoztak, csak éppen kevés sikerrel – utalt a képviselő a Jobbik és Gyurcsány Ferenc korábbi kezdeményezésére is. – A nemzeti konzultáció ellen indított támadásuk mögött egyetlen érdek húzódik: a magyar emberek elhallgattatása – jelentette ki az országgyűlési képviselő. A Fidesz politikusa arra is felhívta a figyelmet, hogy a baloldal a járvány által teremtett helyzet ellenére képtelen volt változtatni politikáján, amelynek legfontosabb eleme a hangulatkeltés maradt. Példaként a koronavírus-törvény körüli hisztériát hozta fel, ám szerinte hasonló okból készült Korózs Lajos MSZP-s politikus álmentős videója is.

Borítékolt demokrácia: fontos a gondolatcsere a polgárok és a kormány között
Fotó: Bach Máté

Kérdésünkre a képviselő elmondta, hogy a magyar kormány összességében kiválóan kezelte a járványhelyzetet, amit a számok is megerősítenek. De például egyetértett a tranzitzónák, kapcsán adott válasszal is. Ismert: az Európai Unió Bíróságának májusi ítélete nyomán hazánkban megszűntek a határ menti tranzitzónák és a jövőben kizárólag a külképviseleteken lehet menekültügyi kérelmet benyújtani. Barcza Attila szerint egyébként a döntés egy újabb brüsszeli kísérlet volt arra, hogy Magyarország szuverenitását csorbítsák, ám a terv visszafelé sült el, a tranzitzónák megszüntetésével szigorúbb szabályok léptek életbe. – A magyar emberek már korábban is kinyilvánították, hogy mindennél fontosabb számukra az ország szuverenitásának megőrzése – húzta alá a képviselő.

A Magyar Nemzet arról is érdeklődött, hogy a koronavírus-járvány okozott-e komolyabb problémát a helyi idősotthonokban? Barcza Attila úgy tájékoztatott, hogy a helyi intézményekből egyetlen fertőzést sem jelentettek. A honatya szerint mindez az önkormányzat fellépésének és az egészségügyi dolgozók kitartó munkájának köszönhető, amelyet meg is köszönt a képviselő.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.