KSH: 8,1 százalékkal csökkent az ipari termelés júliusban

Júliusban az ipari termelés volumene 8,1 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól. A visszaesés mértéke 28,8 százalékponttal kisebb volt az áprilisi mélyponthoz képest – jelentette be pénteken az első becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Forrás: MTI2020. 09. 04. 9:23
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A munkanaphatástól megtisztított adatok szerint a termelés 7,7 százalékkal csökkent tavaly júliusihoz mérve.

A júniushoz viszonyítva 7,2, az áprilisi hónaphoz képest pedig 46 százalékkal nőtt a szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított ipari kibocsátás júliusban.

A koronavírus-járvány miatt megváltozott gazdasági folyamatok hatása még ebben az időszakban is érezhető volt – tették hozzá.

Júniusban az ipari termelés 7,8 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól, a munkanaphatástól megtisztított adatok szerint 12,2 százalékos volt a csökkenés.

A részletes jelentést majd egy hét múlva, szeptember 11-én adják ki, a KSH egyelőre annyit közölt, hogy a feldolgozóipari alágak többségében csökkent a termelés volumene.

A legnagyobb súlyú járműgyártásban jelentős volt a visszaesés, míg a számítógép-, elektronikai, optikai termék gyártása emelkedett. Az élelmiszer-, ital- és dohánytermék gyártása kismértékben csökkent.

A járműipar kibocsátása júniusban 12,9 százalékkal, az első fél évben 26,2 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól.

A számítástechnikai termékek gyártása két hónap visszaesés után júniusban már 4,5 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit, az első félévi termelés alig 2,7 százalékkal csökkent.

Az élelmiszeripar termelése is elmaradt az egy évvel korábbitól április–májusban, de júniusban és az első fél évben egyformán 1,7 százalékkal nőtt.

Az év első hét hónapjában 12,1 százalékkal volt kisebb az ipari termelés, mint az előző év azonos időszakában.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.