Kucsmagomba napokat rendeznek a Természettudományi Múzeumban

A tavasz első hírnökei közé tartozó kucsmagombák megjelenése alkalmából egész napos családi programokkal várják a látogatókat a Természettudományi Múzeumban április 5. és 7. között.

Forrás: MTI2019. 04. 03. 23:24
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Magyar Természettudományi Múzeum és a Magyarhoni Gombász Egylet közös rendezvényén szerepel gombakiállítás és gombaszépségverseny, lesznek gombabemutatók, szaktanácsadás, a legkisebbeket pedig gyereksarokkal várják a szervezők – közölte a múzeum.

A közlemény szerint a kucsmagomba napok alkalomból nyíló gombakiállításon a tavaszi gombafajokat mutatják be az érdeklődőknek. A tárlat anyagában nem csak élő gombák, hanem élethű gombamúmiák, fagyasztva-szárított (liofilizált) nyári és őszi gombafajok is szerepelnek.

A programok között lesz gombaszépségverseny is, amelyre a helyszínen nevezhetnek a látogatók saját gombájukkal. A versenyben résztvevő, kiállított gombák közül a látogatók szavazatai alapján hirdetnek győzteseket vasárnap délután. A több napos eseményen szakértők segítségével határozzák meg a látogatók által hozott gombákat vagy akár szaktanácsot adnak az elkészítésükhöz.

A szakértők a gombák szabad szemmel nem látható részleteit mikroszkóp segítségével kivetítőn is megmutatják az érdeklődőknek, a gombaszimat szonda segítségével pedig az érdeklődők egy-egy gombafajra jellemző illatú vegyületmintát megszagolva kitalálhatják, hogy az vajon melyik gombához tartozik.

A múzeum közleménye szerint a kucsmagombák a tavasz első hírnökei közé tartoznak, könnyen felismerhetőek sárgásbarna vagy szürkésbarna színű, többnyire méhsejtszerű üregekből álló süvegükről és fehéres, szemcsés tönkjükről. A kucsmagomba fajok üreges termőtestei ízletesek, igazi csemegének számítanak.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.