Külföldi nyelvtanulás: szintfelmérő alapján osztják csoportokba a tanulókat

Általános iskolai tanárok is kísérhetik bizonyos esetekben a 9. és 11. osztályosokat a külföldi nyelvi utakra. A szervezés technikai feladataiba pedig bevonhatnak ezen a területen járatos szolgáltatót, akár utazási irodát is a pályázó iskolák. A tanároktól azt kérik, ne szervezzenek semmilyen külön programot, és ne vonják el a fiatalok figyelmét a nyelvtanulásról.

Csókás Adrienn
2019. 11. 22. 11:48
Tourists wear rain ponchos on Westminster Bridge near the Houses of Parliament in London
Egy kísérőhöz legalább nyolc középiskolás tartozik majd Fotó: Luke MacGregor Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Várni kell még néhány napot, hogy a középiskolások megtudják, melyik külföldi nyelviskolákba utazhatnak a nyári szünetben. A Tempus Közalapítvány csütörtökön közölte, honlapjukon december elejétől lesz elérhető a hivatalos kurzuslista és a szolgáltatási csomagok. Tájékoztatójukból az is kiderült, hogy a tanulók még a kiutazás előtt megkapják a támogatási összeget. A nyelviskolák a kurzus első napján szintfelméréssel osztják a diákokat a nyelvtudásuknak megfelelő, 8-15 fős csoportokba.

A külföldi nyelviskolák a kiskorú tanulókért a tanfolyam ideje alatt teljes körű felelősséget vállalnak. A kísérő tanárok feladata így lényegében „csak” a rendelkezésre állás és a koordináció lesz, nem kapnak pénzügyi feladatokat sem. Sőt kimondottan kérik tőlük, hogy lehetőleg ne szervezzenek semmilyen külön programot a gyerekeknek, amivel esetleg elvonják a figyelmet a nyelvtanulásról vagy megszakítják a kurzust. A tanárok a diákokhoz hasonlóan teljes körű ellátást kapnak, és költségeik fedezésén túl különdíjazást is, bár még nem tudni, hogy pontosan mennyit. Az iskolák szabadon eldönthetik, hány kísérő tanárt küldenek ki, de minimum elvárás, hogy egy kísérőhöz legalább nyolc diák tartozzon.

Egy kísérőhöz legalább nyolc középiskolás tartozik majd
Fotó: Reuters

Ha nem iskola, hanem fenntartó pályázik az útra, akkor lehetősége van a hozzá tartozó iskolákból vegyesen összeállítani a tanulói csoportokat, sőt ha egy iskolából nem jön össze elég kísérő tanár, akkor a fenntartó többi iskolájából is csatlakozhatnak, akár általános iskolai pedagógusok is. A Tempus nem kér be igazolást a kísérő tanárok nyelvtudásáról, csupán aktív jogviszony és oktatási azonosító szükséges. Persze értelemszerűen annak érdemes mennie, aki magabiztosan beszél az adott idegen nyelven. A szervezők nyomatékosan felhívják az iskolák figyelmét, hogy csak a Tempus kurzuskínálatában szereplő programok támogathatók, ne üljenek fel más szervezetek, ügynökök ajánlatainak. Az iskolák ugyanakkor az utak technikai lebonyolításába bevonhatnak ezen a területen járatos szolgáltatót, például utazási irodát.

Ismert, a kormány döntése értelmében a középiskolások tanulmányaik ideje alatt két alkalommal, 9. és 11. évfolyamon külföldre utazhatnak nyelvet tanulni az állam pénzén.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.