Külön figyelnek a külföldi diákokra

Az ország szinte minden felsőoktatási intézményében tanulnak külföldi, köztük távol-keleti országokból származó hallgatók, akiknél felmerülhet a koronavírus-fertőzés kockázata. Az orvostanhallgatók gyakorlatuk során a hazai betegellátásban is részt vesznek, ezért is érdekes, milyen óvintézkedéseket alkalmaznak az esetleges fertőzöttek kiszűrésére.

Haiman Éva
2020. 01. 29. 7:48
Male student reading book in classroom
Nyomon követik az állapotukat (képünk illusztráció) Fotó: 123RF
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mintegy négyszáz távol-keleti hallgató tanul a Semmelweis Egyetemen, köztük 52 kínai, akiknek a szorgalmi időszak megkezdése előtt ki kell tölteniük egy részletes kérdőívet. Ez alapján dönthető el, mekkora a kockázata annak, hogy az illető hordozhatja a koronavírust.

Amennyiben ez felmerül, de a hallgató tünet- és panaszmentes, kéthetes járványügyi megfigyelés alá vonja az egyetem, akinél pedig jelentkeznének egy esetleges fertőzés tünetei, azt a Dél-pesti Centrumkórházban kialakított elkülönítőbe szállíttatják. Erről maga az egyetem adott ki közleményt.

A Pécsi Tudományegyetemen, ahol szintén nagy számban tanulnak külföldi hallgatók, megkeresésünkre közölték: folyamatosan figyelemmel kísérik a koronavírussal kapcsolatban kiadott nemzetközi és hazai szakmai ajánlásokat, és egyeztetnek az illetékes szakhatóságokkal.

Nyomon követik az állapotukat (képünk illusztráció)
Fotó: 123RF

Emellett az érintett szakmák bevonásával felállítottak egy operatív szakmai stábot, hogy gyorsan és hatékonyan meg tudják tenni az aktuális helyzetnek megfelelő lépéseket. Fontos azonban hangsúlyozni, hogy jelenleg sem érintett betegről, sem betegséggyanús esetről nincs tudomásunk az egyetemen – írták. Hozzátették: a PTE a továbbiakban is a maximális óvatosság elvének szem előtt tartásával és az illetékes szakhatóságok szakmai útmutatásának megfelelően fog eljárni.

A Debreceni Egyetemen sajtótájékoztatón jelezték: az intézményben egyelőre nem terveznek komolyabb intézkedéseket és a Debreceni Nemzetközi Repülőtéren sem kellett semmilyen, a fertőzéssel kapcsolatos intézkedést életbe léptetni.

Jenei Attila, a Nemzetközi Oktatást Koordináló Központ igazgatója úgy fogalmazott, az elsődleges feladat az, hogy senki ne keltsen pánikot. – Az egyetemen körülbelül ötszáz ázsiai hallgató tanul, közülük négy a fertőzéssel érintett Vuhanból származik, egyikük jelenleg Debrecenben tartózkodik. – Amennyiben a városban találunk fertőzött beteget, Budapestre küldjük.

A kínai hallgatóinknak nemrégiben kiküldtünk egy kérdőívet, nyomon követjük az állapotukat – jelentette ki Berényi Ervin, a Klinikai Központ elnöke. Szilvássy Zoltán rektor hozzátette: az egyik leghatékonyabb intézkedés az lenne, ha lehetőség szerint az ázsiai diákok nem utaznának az országok között.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.