Külsős „kutyafuttató-szaktanácsadók” dolgoznak Zuglónak

Önellentmondásba bonyolódott az zuglói önkormányzat, szorosabban Szabó Rebeka alpolgármester. Miközben állítólag forráshiány miatt nincs pénz az ígért kutyafuttatók megépítésére, felkértek egy civil szerveztet, hogy mondja meg, hová és hányat kellene telepíteni.

Kerékgyártó György
2021. 03. 03. 13:34
null
Új kutyafuttatókat és sportpályákat is kialakítanak a zöldterületen Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Zuglóban további kutyafuttatók telepítésére volna szükség, az erre vonatkozó lakossági igényekről már többször beszámoltunk. A legnagyobb gond a Szuglói körvasútsor környékén van, ez a hosszú szakaszon földes út ugyanis – amelyet egyik oldalról fás-bokros vasúti töltés szegélyez – kedvelt sétaútvonala a helyi, sőt a XV. kerületi kutyásoknak is. A probléma az, hogy mivel nemcsak ebben az utcában, hanem az egész környéken nincs kutyafuttató, az állattartók közül néhányan a Kerékgyártó utcai játszótér salakos futballpályáját használják erre a célra. Azt a pályát, amelyen tavasztól őszig gyerekek, családok sportolnak.

Nagy szükség volna egy futtatóra a Kerékgyártó utca környékén, de úgy tűnik még sokat kell várni (a kép illusztráció)
Fotó: Magyar Nemzet

A zuglói önkormányzatot még ősszel megkérdeztük, mikor pótolják a hiányt. A rövid tájékoztatás szerint korábban egy road show során készült felmérés a lakossági igényekről, akkor az a javaslat merült fel, hogy pár száz méterrel errébb, a Kerékgyártó utca középső, füves területén épüljön egy futtató. Az önkormányzat jelezte, hogy – az egyébként 2017–18-ban lefolytatott, tehát már 2020 őszén is kétéves – felmérési eredményeket átadta a ZöldEb Egyesületnek értékelésre és véleményezésre. Innentől Hirbek Edinával, az egyesület elnökével leveleztünk, aki hónapokon át valamennyi kérdésünkre azt felelte, hogy folyik az egyeztetés az önkormányzattal, hamarosan választ kapunk a kérdéseinkre.

Nem kaptunk. Több forduló után végül az elnök februárban ugyanazokat a válaszokat adta, mint ősszel. Hozzátette: „Egyébként Szabó Rebeka alpolgármester asszony arról tájékoztatott minket, hogy az önkormányzat nagyon szívesen létesítene új futtatókat, de a kormányzati elvonások miatt több milliárd forinttal kevesebb pénzből gazdálkodhat Zugló 2021-ben, ezért ilyen jellegű beruházásokra idén valószínűleg nem lesz forrás.”

Ezek után megkérdeztük az önkormányzatot: ha nincs forrás kutyafuttatók építésére, akkor miért van szükség egy külsős szervezetre mint tanácsadóra? Egyúttal azt a kérdést is feltettük, hogy valójában mennyibe kerül ez a kerületnek? Több hét alatt nem kaptunk választ, és a kérdésről azon az online sajtótájékoztatón sem esett szó, amelyen február végén Horváth Csaba polgármester mellett többek között Szabó Rebeka is beszélt a 2021-es kerületi költségvetésről.

A ZöldEb Egyesület saját honlapja és Facebook-oldala, valamint a sajtómegjelenések alapján „békeidőben”, tehát amikor épp nincs pandémia, valóban aktív tevékenységet folytat. Gazdálkodása nem ismert. Ősszel Hirbek Edina nyilatkozott a Heti TV Pirkadat című reggeli műsorában, ahol úgy fogalmazott: „Mi a tagdíjainkból élünk, nálunk nincs fizetett munkatárs, mindannyian önkéntesek vagyunk az elnöktől a könyvelésig. Tehát főleg a rendezvényeink azok, amik elvisznek. A szaktanácsadást ingyen adjuk az önkormányzatoknak, a városfejlesztőknek vagy bárkinek. Ha olyan feladatot kell megcsinálnunk, ami nem a mi dolgunk, tehát az általunk javasolt szakvéleményt, vagy egy dokumentumot, vagy egy szórólapot meg kell csinálni, na igen, azt kifizettetjük az önkormányzattal.”

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.