Kutyát uszított áldozatára a ligeti rabló

A sértett megijedve a vicsorgó, rárontó kutyától nem mert ellenkezni.

Végh Attila
Forrás: pollice.hu2020. 05. 24. 15:55
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hétfőn, május 25-én már egy új, ideiglenes, állatpszichológiához is értő befogadónál lelhet menedékre az a kutya, akinek gazdáját pénteken tartóztatta le a bíróság azt követően, hogy napokkal előtte Budapesten, a Városligeti körúton ráuszította egy nőre. A sértett megijedve a vicsorgó, rárontó kutyától nem mert ellenkezni, hagyta, hogy az eb gazdája leszakítsa oldaláról az övtáskáját és elvegye értékeit.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság Tevékenységirányító Központjába a napokban bejelentés érkezett Zuglóból, a Városilgetből: egy nő kért segítséget, akit elmondása szerint kiraboltak. A Ligetben sétált, amikor egy vendéglő közelében mellé lépett egy kutyát sétáltató idősebb férfi. Az illető ráuszította a vele levő termetes juhászkutyát, az eb acsarkodva, morogva, fogait csattogtatva hajtotta végre gazdája utasítását, meg akarta harapni a sértettet. A kutya gazdája ugyan ezt ugyan nem engedte, centiméterekre a nőtől a póráznál fogva visszatartotta kutyáját, de ez is éppen elég volt ahhoz, hogy a félelmetes helyzettel lebénítsa a nőt. Ezt kihasználva a férfi egyetlen mozdulattal letépte a nő övtáskáját, s a benne levő pénzt, telefont, iratokat zsebre vágva elsétált.

A BRFK járőrei a személyleírás alapján keresni kezdték a Városligethez közeli kerületekben a kutyás banditát. Másfél órán belül a Nagymező utcában ismerte fel két egyenruhás a kutyás rablót, akinek nem volt mit tagadnia, igazoltatása során a zsebéből előkerültek a sértett értéktárgyai, amit még aznap visszaszolgáltattak a károsultnak. A 67 éves budapesti A. Jánost felfegyverkezve elkövetett rablás bűntett elkövetésének gyanúja miatt hallgatták ki, mivel a kutyáját használta fel fenyegetésként áldozata megfélemlítésére. A bíróság 30 napra elrendelte a férfi letartóztatását.

Az alantas célra felhasznált körülbelül 4 éves kan kutyát a hatósági állatorvosi vizsgálatot követően lefoglalták. A joggyakorlat szerint nagy valószínűséggel a bíróság az elkövető későbbi, szabadlábon történő védekezése esetén is kiveszi gondnoksága alól az állatot, mivel azt egy erőszakos bűncselekmény elkövetési eszközeként használta fel. A jelenlegi hatósági döntés értelmében gazdája legalább egy hónapig nem tud róla gondoskodni, az ebet egy állatmenhelyen helyezték el. Ideiglenes befogadásra egy, az állat agresszivitásról történő leszoktatási terápiához is értő szakemberhez kerülhet, amíg jogerős bírói végzés nem dönt sorsáról.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.