Szánthó Miklós: Gyurcsány Ferenc önmagát leplezte le

„Elnézést kérek, hogy más a véleményem, mint a megmondóembereknek” – fogalmazott Az igazság órájában, az Alapjogokért Központ és a Karc FM közös műsorában Lajos Tamás producer, a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) átalakításával kapcsolatban. Az SZFE kuratóriumának tagja azt mondta, hogy egy szűk kör elfoglalta az egyetemet, amely minden változást szeretne meggátolni. Ideológiai háború helyett azonban inkább szakmai párbeszédre, az elavult infrastruktúra megújítására és az egyetemi oktatás színvonalának javítására kellene törekedni. Szánthó Miklós, az Alapjogokért Központ igazgatója szerint azzal, hogy Gyurcsány Ferenc azt mondta, hogy „földönfutók” lesznek a kuratórium tagjai, amennyiben a baloldal visszaveszi a hatalmat, valójában önmagát leplezte le a volt miniszterelnök, hogy mit is gondol a jogállamról és a demokráciáról.

Forrás: Karc FM2020. 08. 12. 16:45
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Lajos Tamás a kuratóriumi tagságával kapcsolatban megfogalmazott vádakra azt válaszolta, hogy ő ezt a pozíciót nem politikainak, hanem szakmainak tekinti.

– Én nem vagyok politikus, én filmes vagyok – fogalmazott a producer. – A kuratórium tagja szerint a Színművészetin nagyon komoly hiányosságok vannak mind infrastrukturálisan, mind az oktatás minőségét illetően. Elnézést kérek, hogy más a véleményem, mint a megmondóembereknek – mondta az operatőr.

Gyurcsány Ferenc azon kijelentésére, hogy „Vidnyánszky és társai addig maradnak, amíg Orbán. Utána buknak. Sőt! Minden értelemben földönfutók lesznek”, Lajos Tamás azt mondta, hogy a kijelentés önmagát minősíti. Ugyanakkor megdöbbentőnek tartja, hogy az ellenzék egyetlenegy pártja és politikusa sem határolódott el ezektől a durva szavaktól.

Szánthó Miklós szerint a volt miniszterelnöktől azért is rendkívül önleleplező mindez, mivel pártja folyamatosan a demokratikus értékeket és a jogállamiságot kéri számon a kormányon. Ennek ellenére megelőlegezi, hogy ha újra hatalomra jut, akkor milyen típusú rögtönítélő bíráskodást fog bevezetni. – Megint kiderült, hogy akik demokráciáról papolnak, a lelkük mélyén nagyon is antidemokratikusak – fogalmazott az Alapjogokért Központ igazgatója.

– Azért, mert én mást gondolok a Színművészeti Egyetem működéséről, és úgy gondolom, hogy van mit jobbítani rajta, azért én azt érdemlem, hogy földönfutó legyek? – tette fel a kérdést Lajos Tamás. Hozzátette: ha egy polgári politikus tett volna ilyen kijelentéseket Alföldi Róbertre, már ettől lenne hangos az egész nemzetközi sajtó. A tipikus kettős mérce esetével állunk tehát szemben.

Szánthó Miklós szerint azt láthatjuk, hogy akik nem árulnak egy gyékényen a liberális holdudvarral, azokkal szemben minden eszköz megengedhető. Lajos Tamás azzal kapcsolatban, hogy egy interjúban az egyetemi forgatókönyvíró-képzés hiányáról beszélt, azt mondta, ezzel értelemszerűen arra utalt, hogy a képzés színvonalával vannak igen komoly problémák. Kovács István Diák Oscar-díján kívül ugyanis az egyetem nem sok mindent tud felmutatni ezen a területen. Az Oscar-díjas Nemes Jeles László például a közelében sem járt a Színművészetinek, Szász Attila ugyan járt az egyetemre, de producer szakra, Deák Kristóf pedig az egyetem gyártásszervező szakára járt. Herendi Gábor és Goda Krisztina, akik ma az egyik legsikeresebb rendezők, szintén elkerülték az intézményt, ahogy Köbli Norbert is.

Egy szűk csapat a hitbizományának tekinti a Színház- és Filmművészeti Egyetemet, és nem érdekelt az intézmény színvonalának javításában. Lajos Tamás szerint a SZFE vezetése kormányokon átívelően is képtelen volt elérni, hogy legyen az egyetemnek campusa, ezzel szemben a MOME épületei teljesen megújultak. A producer azt mondta, hogy Balog Zoltán miniszterként felajánlotta az intézménynek, hogy új campust kapjon, azonban az egyetem ezt elutasította. Nem véletlen, hogy a MOME diákjainak többsége támogatta az alapítványi átszervezést, mivel az rengeteg előnnyel járt a számukra. A szakmai vita helyett tehát pusztán hisztériakeltés zajlik.

Lajos Tamás szerint megdöbbentő, hogy milyen támadások érik kuratóriumi társait is. Bacsa Györgyöt például azért kritizálják, hogy nincs meg a kellő vezetői tapasztalata, holott Közép-Európa egyik legnagyobb vállalatának, a Mol-nak a stratégiai igazgatója. Világi Oszkár pedig az egyik legbefolyásosabb nagyvállalkozó. Tehát az egyetem részéről inkább a köszönet, mintsem a kritika kellene hogy megfogalmazódjon. Vidnyánszki Attilát is személyében támadják, nem pedig a kijelentéseivel vitatkoznak.

Szánthó Miklós szerint azért nem érvelnek a balliberálisok, mivel aki nem osztja a liberális credót, amelyet ők függetlennek, objektívnek és igazodási pontnak tekintenek, azt nem tekintik a kultúra részének. Az alapjogokért igazgatója szerint hazug képlet, hogy van Vidnyánszki Attila és Lajos Tamás, a hatalom emberei, és velük szemben állnak a független színház képviselői, az SZFE tanárai és a diákság. Ez pusztán egy kampányfogás.

Lajos Tamás szerint annyira az, hogy van olyan oktató az egyetemen, aki bár aktívan politizál, 16 éve egyetlen filmet sem készített. A producer szerint a politikai viták helyett inkább az egyetemi campus kérdését kellene mielőbb megoldani. Az oktatói gárdához nem kívánnak hozzányúlni, azok fogják végigvinni az osztályokat, akik felvették a hallgatókat. Ugyanakkor a szakmai munka színvonalát javítani kívánják.

Az Igazság órája legutóbbi adását itt hallgathatják meg:

https://karcfm.hu/archiv/az-igazsag-oraja-2020-08-11-1500-1600/

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.