Otthonról árusítják a drogot a kijárási korlátozások idején

A bűnügyi felderítés szerint a pandémia idején is nagy a kereslet az olcsó kábítószerre, húsz dílert fogtak el december első hetében.

Végh Attila
2020. 12. 07. 20:36
Újpalota drogárus elfogásának helyszíne
Forrás: police.hu
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

December első napjaiban majd’ két tucat gyanúsított ellen indult eljárás kábítószer-kereskedelem miatt. Két nő a márianosztrai börtönbe akart becsempészni bódító szert egy csomagban, amikor vevőik rácsok mögé kerültek. Az ORFK statisztikai adatai alapján budapesti, miskolci, gyöngyösi, salgótarjáni, budafoki rendőrök is őrizetbe vettek drogkereskedőket, a váci nyomozók egy Szlovákia felől érkező vonaton fogtak el egy kábítószerfutárt, aki a kabátja bélésébe varrta a drogot. Volt olyan kábítószerárus, aki mikuláskor a gyerekjátékok közé rejtette a szállítmányt.

A kijárási tilalom idején könnyebb a bűnügyi felderítők munkája, a nyomozók szerint leegyszerűsíti a megfigyeléseket, hogy este nyolc óra után minimálisra csökkent az autóval vagy gyalog közlekedők száma. Mivel a szórakozóhelyek január 11-ig biztosan zárva tartanak, a kábítószerárusok az otthonukban bonyolítják le a drog adásvételét, a vevők mozgása viszont gyakran elárulja törvénysértő tevékenységüket. A végrehajtott házkutatások tapasztalatai szerint a bűnözők a karantén idején a marihuána, az amfetamin származékú drogok és az újra teret nyerő olcsó, török és albán bűnözők terjesztette heroin árusítására álltak rá. A Magyar Nemzet információi szerint olyan emberek – például egy 37 éves újpalotai férfi, akinél több száz adag kábítószer volt – is lebuktak, akik korábban nem foglalkoztak droggal, de mivel igény van rá, ezért belevágtak a jogsértő, de jól jövedelmező üzletbe.

Az újpalotai Sz. Péterre a lakásán ütöttek rajta december 3-án este a Budapesti Rendőr-főkapitányság nyomozói, az ott uralkodó hatalmas rendetlenségben drogkereső kutya találta meg a több mint háromszáz adagnyi illegális anyagot, valamint a kábítószer hígításához szükséges vegyszereket. A rendőrség őrizetbe vette, s a bíróság december 6-án elrendelte a letartóztatását.

Fotó: Police.hu

December 6-án este az M6-os autópálya paksi parkolójában egy 31 éves mohácsi férfit értek tetten a rendőrök, aki éppen fél kilónyi amfetamint tartalmazó drogot adott át gyermekjátékok dobozában egy 28 éves vevőnek. A nyomozók az árut lefoglalták, a dílereket őrizetbe vették. A drogot eladó férfi barátjaival már a koronavírus-járvány első hulláma után megpróbált pénzt szerezni a kábítószer eladásából, most folytatólagosan elkövetett kábítószer-kereskedelem bűntett kísérletének elkövetése miatt indult ellenük eljárás.

Fotó: Police.hu

Gyöngyösön egy hangos házibulihoz kértek rendőri segítséget a szomszédok december 4-én este. Az ellenőrzést végző rendőrök a lakás több pontján is kábítószerre bukkantak, a buli négy résztvevőjénél a vizeletvizsgálat pedig drogfogyasztást mutatott ki, őket kábítószer birtoklása bűntett elkövetésével gyanúsítják. Mátraszelén az utcán fogtak el a járőrök egy 58 éves salgótarjáni férfit, akinek 13,6 grammnyi amfetaminpor került elő a zsebéből. A férfi a lakásában is árult kábítószert, nem először indult ellene eljárás emiatt, most nem engedélyezte a bíróság, hogy szabadlábon védekezhessen.

Végh József kriminálpszichológus lapunknak elmondta: az emberek nagy többsége egyáltalán nem képes elviselni a bezártságot, nem tudnak mit kezdeni magukkal a korlátozások, a kényszerű összezártság idején. Kísérletekkel bizonyították, hogy ilyenkor felerősödnek a máskor elnézett rossz szokások, nő a feszültség, a közös térben csökken a beszélgetésre, a megoldások közös keresésére való hajlam, valamint az unalom miatt is gyakran fordulnak az emberek feszültséget oldó szerekhez. A szakemberek arra figyelmeztetnek, hogy ezek a szerek pont az ellenkező hatást váltják ki, nem tompítják, hanem felerősítik a bezártság okozta indulatokat. Ennek ellenére egyre népszerűbbé váltak a különböző kábítószerek, és ezek árai is felszöktek a korábbi időszakhoz képest.

A hatóságok sorra derítik fel az eseteket, csak december első hat napján húsz gyanúsított ellen indult büntetőeljárás kábítószerrel kapcsolatos jogsértések miatt. A drogkereskedelemmel sokszor összekapcsolódik a kijárási és a gyülekezési tilalom megsértése, ezekre most különösen odafigyel a rendőrség, több drogterjesztő is a járványügyi szabályok megsértése miatt bukott le egy-egy rutinellenőrzésnek induló intézkedés során.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.