Lakat alatt az embercsempész banda összes román tagja

A román hatóságokkal közreműködve, nemzetközi elfogatóparancs alapján fogták el a szökevényeket.

Végh Attila
Forrás: police.hu2020. 10. 16. 11:59
Román embercsempész bilincsben
Forrás: police.hu
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy nemzetközi, szervezett embercsempész banda ötödik tagját is letartóztatta október 16-án a Nyíregyházi Járásbíróság. A Magyar Nemzet információi szerint az egy éve tartó nyomozás során a magyar rendőrök napi kapcsolatban voltak a román hatóságokkal, két bujkáló bandatagot is a szomszédos ország nyomozói találtak meg. A bűnügyi felderítők azt reméli, hogy az öt elfogott román gyanúsított, sétáltatók, sofőrök elfogásával a török illegális bevándorlókat szállító bűnbanda szervezői, irányítói is beazonosíthatóak lesznek.

Tavaly novemberre nyúlik vissza az ügy, amikor a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság migrációs ügyek osztályának nyomozói a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság és a Budapesti Rendőr-főkapitányság munkatársainak közreműködésével az M3-as és az M0-ás autópályán fogtak el két román embercsempészt. A szállítók 2019. november 25-én, két személygépkocsival fuvaroztak nyolc török állampolgárságú illegális bevándorlót Budapesten át Ausztriába. A Magyar Nemzet információi szerint a két sofőr, a 33 éves és a 24 éves román férfiak a magyar–ukrán határon vártak autóikkal a török határsértőkre, akiket az úgynevezett sétáltató – a környéket nagyon jól ismerő helyi embercsempész – vezetett át a zöldhatáron magyar területre. A kihallgatások során kiderült, a románok jól szervezett csapatban, kétszázezer forintnyi Euróért vállalták egy török utaztatását. Az embercsempészeket letartóztatta a bíróság, a törököket Ukrajna felé – ahol beléptek Magyarország területére – toloncolták ki az országból.

Fotó: Police.hu

A nyomozás során a két elfogott sofőr kapcsolatait elemezve, telefonjaik híváslistája alapján a felderítők megállapították, a sétáltató egy 25 éves román férfi lehetett. A zöld határ ”túravezetője” nem tudta, hogy a magyar rendőrök már figyelik, 2019 decemberében Csengersimánál akart hivatalosan belépni az országba, amikor a határátkelőhelyen elfogták, december 3-án őt is letartóztatta a bíróság.

Fotó: Police.hu

A rendőrök most már a három bandatag közös ismerőseit keresték, rá is jöttek kik lehetnek még az embercsempész biznisz további román tagjai, egy 19 éves és egy 22 éves román férfi ellen is nemzetközi elfogatóparancsot adtak ki. Idén nyár elején a román csendőrség elfogta a 19 éves szökevényt, akit június 29-én adtak át a magyar hatóságoknak. Október 15-én Ártándnál pedig átvehették a migrációs ügyekkel foglalkozó nyomozók az ötödik román bandatagot, a 22 éves férfi három hete bukott le, amikor hamis iratokkal vezetett egy autót Nagyvárad közelében. Az ötödik gyanúsított ellen csakúgy, mint korábban társai ellen, bűnszervezet tagjaként elkövetett embercsempészet bűntett gyanúja miatt indult eljárás, a bíróság harminc napra letartóztatta.

A Magyar Nemzet információi szerint a szervezetten, bűnszövetségben elkövetett jogsértés miatt az öt román férfi akár 15 évig tartó börtönbüntetésre is számíthat. A bűnügyi felderítők úgy gondolják, az öt román végrehajtó csak a szervezet csempészbanda utolsó fázisának végrehajtója, nem ők hajtották fel a megfelelő pénzzel rendelkező migránsokat, nem nekik fizettek a határsértők. A bűnbanda az öt férfi lebukása után nagy valószínűséggel terepet váltott, a magyar–ukrán–román hármas határ közelében azóta nem fogtak el csoportosan határt sértő török migránsokat. A szervezet a kamionos embercsempészetre térhetett át, erre utal, hogy a közös, magyar–román határ ellenőrzési ponton, Csanádpalotán hetente bukik meg egy-egy olyan szállítmány, ahol teherautók rakományában próbálnak meg török állampolgárokat becsempészni Magyarországra. A nemzetközi bűnügyi felderítés adatai szerint a török embercsempészek emellett a szlovén–osztrák illetve a szlovén–olasz határra tették át a hangsúlyt, ahová Szerbián át, Horvátországon keresztül juttatják el a migránsokat kamionokban.

Fotó: Police.hu

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.