Látványelemekkel bővül a gyulai vár

Az 1566-os ostromot fényvetítéssel megjelenítő diorámával, egy installációval, valamint a XVI. századi várat és környezetét megidéző videóval bővül a gyulai vár kiállítása a közeljövőben. Az új látványelemeket hivatalosan a magyar kultúra napjához közel tervezik átadni.

Magyar Nemzet
2019. 12. 30. 14:51
null
A most látható téglavárnál jóval nagyobb erődítmény védte a környéket Fotó: Rosta Tibor Forrás: MTI/Rosta Tibor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kiállítóteret működtető Erkel Ferenc Nonprofit Kft. kommuniká­ciós vezetője, Fábián Tamás vasárnap az MTI-nek elmondta, hogy a fejlesztéseket az Emberi Erőforrások Minisztériuma által meghirdetett Kubinyi-programból, a fenntartó gyulai önkormányzat által elnyert tízmillió forintos támogatásból valósítják meg. Az összegből készítették el az említett dio­rámát, egy háromszor másfél méteres makettet a XVI. századi várról. A most látható téglavár ugyanis nem az eredeti erődítmény, az eredetileg jóval nagyobb kiterjedésű volt. A ma is látható téglavárat trapéz formájú külső vár vette körül, ennek délnyugati sarkán volt a napjainkra is megmaradt ágyútorony. Volt egy, a téglavár körül felépített, öt bástyával ellátott palánkfal, valamint az ehhez kapcsolódó, földből és fából épült, négybástyás huszárvár. A makett az 1566-os ostrom heteinek idejére viszi vissza a látogatókat, az erőd részeinek és a katonai mozdulatok bemutatásában fényfestés segíti a látogatókat. Ezt hangeffektek és kisebb animációk teszik még életszerűbbé.

Az újítás része az úgynevezett kiterjesztettvalóság-installáció is, amely a jelenlegi rendezvénytér és a szemben lévő Almásy-kastély látványát egészíti ki a XVI. századi huszárvárról, valamint az azt körülvevő palánkfalról készült grafikával. Készítettek egy puskát, amelynek mozgatásával lehet megjeleníteni ezt a látványt a monitoron. Mindkét technikai elem elkészítéséhez a régészeti és történettudományi kutatások szakmai anyagát vették alapul. A pályázati támogatásból háromperces videó is készült a XVI. századi várról és építéstörténetéről.

A most látható téglavárnál jóval nagyobb erődítmény védte a környéket
Fotó: MTI/Rosta Tibor

A dioráma fémszerkezetét, a fényfestést és a puskát professzionális cégekkel gyártatták le.

Vidéki kiállítóhelyként azonban szinte egyedüliként, az elemek vezérlését egy munkatársuk, Temesváry János műszaki vezető készítette el, ahogyan a dioráma tartalmi részét és a narrációt is saját szakembereikkel állították össze – emelte ki Fábián Tamás, aki elmondta, a vár múzeumi része folyamatosan frissül, új tartalmakkal egészül ki, tavaly nyáron a legfrissebb régészeti feltárások eredményeiről szóló Eltemetett vár című időszaki kiállítás főbb elemeit vitték át az Almásy-kastély időszaki kiállítóteréből a várba.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.