Látványosak a nemzeti összefogás eredményei

Regionális együttműködésekben kell gondolkodniuk a Kárpát-medencében élő magyaroknak – jelentette ki a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke.

Magyar Nemzet
2019. 09. 30. 8:48
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Regionális együttműködésekben kell gondolkodniuk a Kárpát-medencében élő magyaroknak – jelentette ki a múlt hét végén a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke A testvérmegyei együttműködés Székelyfölddel Szent László öröksége jegyében című rendezvényen. Kelemen Hunor (képünkön) példaként kiemelte, hogy az utóbbi évtizedben egymás után valósultak meg a határ mindkét oldalán a közös egészségügyi, infrastrukturális és kulturális fejlesztések Szabolcs-Szatmár-Bereg és a romániai Szatmár megye összefogásának köszönhetően.

Fotó: MTI/Baranyi Ildikó

– Az új határátkelők megnyitása, utak és műemlékek felújítása egyaránt jó a magyaroknak és a románoknak, ezt a közös cselekvést szeretnénk továbbvinni a következő években is – hangoztatta az RMDSZ elnöke.

Harrach Péter, a Kereszténydemokrata Néppárt alelnöke a tájékoztatón a nemzetegyesítés érdekében történt intézkedésekre kitérve elmondta: a kormány 2010 és 2014 között a nemzetpolitika alapjait rakta le, 2014 és 2018 között pedig a szülőföldön való boldogulás lehetőségét teremtette meg például a kettős állampolgárság bevezetésével. A politikus szavai szerint a 2018-tól a 2020-ig szóló nemzetpolitikai célnak az identitás erősítése, a családok támogatása és a versenyképesség növelése tekinthető. Harrach Péter kiemelt jelentőségűnek nevezte a regionális együttműködést az egymással fizikailag is érintkező anyaországi és határon túli magyar területek között, hozzátéve: ennek a nemzetpolitika fontos kiegészítő elemévé kell válnia.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.