Le kell bontani a falakat vakok és látók között

Látásrehabilitációs programokat, iskolai integrációt, akadálymentesítést, de mindenekelőtt a társadalom érzékenyítését nevezte kiemelt feladatnak a szociális ügyekért felelős államtitkár a látássérültek világnapján. Hazánk 2001-ben csatlakozott az elkerülhető vakság megelőzését segítő nemzetközi programhoz, amelyben a cukorbetegeket és a koraszülötteket is külön támogatják.

Szilágyi Anna – Csekő Imre
2019. 10. 15. 13:54
null
A kormány támogatja a látássérültek rehabilitációját és az akadálymentesítést Fotó: Bach Máté
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Le kell bontani a falakat látók és vakok között, mert a vágyott integráció és együttélés akkor lehetséges, ha mindkét oldalról nyitottsággal találkozunk, hiszen ha valamiről nem rendelkezünk információval, akkor félünk tőle – mondta tegnap Fülöp Attila szociális ügyekért felelős államtitkár Budapesten, a látássérültek világnapja alkalmából a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége (MVGYOSZ) által tartott rendezvényen.

A politikus fontosnak nevezte az akadálymentesítési programokat, amelyek nemcsak a fizikai, hanem az informatikai akadálymentesítésről is szólnak. Fülöp Attila kiemelte, hogy a jövő évi költségvetésben megvan a pénzügyi fedezete a látásrehabilitá­ciós programoknak, de hangsúlyt fektetnek a foglalkoztatásra is.

Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár az eseményen a látássérült gyerekek iskolai integráció­ja kapcsán arról beszélt: a kormány arra törekszik, hogy ahol lehetséges, megvalósuljon az integráció. A politikus ismertette, hogy a köznevelésben 1097 látássérült fiatal tanul, közülük 554-en integráltan.

Az államtitkár kitért a most készülő Nemzeti alaptantervre is, amelyben átdolgozzák és modernizálják a sajátos nevelési igényű gyermekre vonatkozó irányelveket. Maruzsa Zoltán fontos lépésnek nevezte az MVGYOSZ által kidolgozott portál létrejöttét, amelynek célja jó gyakorlatokkal támogatni az érintett tanulók oktatását.

A kormány támogatja a látássérültek rehabilitációját és az akadálymentesítést
Fotó: Bach Máté

Világszerte több mint 2,2 mil­liárd látássérült személy él, akik közül legalább egymilliárd személy esetében a látássérülés megelőzhető lett volna, vagy legalábbis kezelhető lenne. Ezért is fontos a rendszeres szemvizsgálat, és ha szükséges, a megfelelő szemüveg használata. Az Egészségügyi Világszervezet és a Nemzetközi Vakságmegelőző Ügynökség már a kétezres évek elején globális kezdeményezést indított – Vision 2020 címmel – az elkerülhető vakság megelőzésre; ehhez számos ország, köztük hazánk is csatlakozott.

A 2001-es csatlakozásunk óta több jelentős lépést sikerült elérni a vakság és a látáskárosodás megelőzése, illetve a látásrehabilitáció fejlődése érdekében. A Vision 2020 program egyik első feladatának a vaksághoz vezető okok felmérését tekintették a szakemberek. Az 1996 és 2000 közötti évek során az újonnan regisztrált vakok szemészeti adatai alapján a vakság gyakorisága Magyarországon 59,1 volt (százezer lakosra évente), azaz országosan évente előreláthatóan 6060-an vesztették el a szemük világát.

A hazai Vision 2020 projekt két szűrőprogram kialakítását és működését támogatta: a koraszülöttek, valamint a cukorbetegek szemfenéki telemedicinális szűrését és kezelését. A telemedicinális program azt jelenti, hogy a mentőszolgálat a konzílium helyszínére juttatja a digitális kamerát, az interneten továbbított képeket pedig szemész szakorvos értékeli. Ha lézerkezelés indokolt, és az altatás a helyszínen megoldható, akkor a mentőszolgálat odaviszi a szemészt, a lézerkészüléket, és a kezelést helyben végzik el.

A telemetriás vizsgálatot 2010 októbere óta közel kilencezer alkalommal végezték el, díjmentesen. A program eredményeként sokkal kevesebbszer kell koraszülötteket szemészeti probléma miatt szállításnak kitenni, az időben elvégzett szűrésnek és lézerkezelésnek köszönhetően pedig egyetlen koraszülött sem vesztette el a látását.

A cukorbetegek szemfenéki telemedicinális programja a Magyar Diabetes Társaság és a Magyar Szemorvostársaság 2009-ben kötött együttműködési megállapodásának köszönhetően már több mint tíz éve sikeresen működik. Mindkét telemedicinális programot mesterséges intelligencia bevonásával fejlesztik tovább a Nemzeti bionika program részeként.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.