Legyünk biztonságban a téli estéken is!

Az ősz beköszöntével nemcsak az esték nyúlnak hosszúra, hanem annak a lehetősége is, hogy áldozattá váljunk. Ebben az időszakban kevesebb emberrel találkozunk az utcákon, ami a nők biztonságérzetét jelentős mértékben csökkenti – valljuk be, nem ok nélkül. Kovács Ildikó önvédelmi szakértő szerint azonban néhány egyszerű módszerrel fel tudunk készülni akár egy esetleges támadásra is, akkor is, ha nincsenek önvédelmi ismereteink.

2019. 11. 06. 18:03
A woman casts a shadow as she walks along an alleyway in central London
Néhány praktikával elkerülhetjük, hogy áldozattá váljunk Fotó: Stefan Wermuth Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A nők test test elleni küzdelemben sokkal nehezebb helyzetben vannak – anatómiailag –, viszont ha ismernek néhány technikát, nagyon jó eséllyel meg tudnak menekülni – fogalmazott Kovács Ildikó önvédelmi oktató, aki szerint az önvédelemben az egyik legfontosabb szabály a megelőzés.

– Ha van rá lehetőségünk, közlekedjünk az ismerőseinkkel, amennyiben mégis egyedül indulunk útnak, gondoskodjunk arról, hogy közeli családtagjaink ismerjék útvonalunkat és időbeosztásunkat is – sorolta a tréner, kiemelve, hogy útközben azt is figyeljük meg, melyek azok a pontok, ahol segítséget tudunk kérni a kora reggeli és a késő esti órákban is. – Ez lehet egy éjjel-nappali, egy dohánybolt, egy ügyeletes gyógyszertár, de egy buszsofőr vagy egy portás is segítségünkre lehet, ha bajba kerülünk – tanácsolta.

Néhány praktikával elkerülhetjük, hogy áldozattá váljunk
Fotó: Reuters

Kovács Ildikó szerint a téli hónapokban a magassarkúra inkább váltócipőként tekintsünk, és kényelmes ruházatban, sportcipőben induljunk el otthonról. Nem érdemes hatalmas sálakba burkolózni vagy kapucnival elfednünk magunkat, hiszen így nem tudjuk érzékelni a környezetünket, illetve a körülöttünk történő eseményeket sem. Bedugott füllel pedig végképp ne közlekedjünk, mert így tálcán kínáljuk a lehetőséget a támadónak.

– Meg kell tanulnunk időben észrevenni és elkerülni a helyzeteket: a tömegközlekedési eszközön ne üljünk az ablak mellé, az éjszakai járaton ne szálljunk fel hátul, hanem minél közelebb a sofőrhöz, egy szórakozóhelyen a mosdóba pedig igenis a barátnőinkkel együtt menjünk – javasolja. – Egy kicsit mindig bizalmatlannak kell lenni, mert az emberek jó szándéka sokszor tragédiához vezethet, a támadó ugyanis a könnyű prédákat keresi – húzta alá.

Esős napokon az esernyő kifejezetten jó védőeszköznek számít. – Hadonásszunk a nagy méretű darabokkal, ezzel is távolságot tudunk tartani a támadótól. A kis méretű változatokkal pedig szükség esetén erősebbet tudunk ütni – sorolta Kovács Ildikó. – Törekedjünk arra, hogy kezeink közlekedés során szabadon legyenek, ne cipeljünk több szatyrot egyszerre, hiszen így egy támadás során is kiszolgáltatottabb helyzetbe kerülünk. Lehetőség szerint egy nagyobb méretű táskát vigyünk magunkkal, amit a hátunkra is fel tudunk venni, így a kezünk üresen marad – tette hozzá.

Az önvédelmi instruktor úgy véli, érdemes megfontolni az önvédelmi edzéseket is, hiszen akár már néhány hónap alatt is elsajátíthatjuk azokat az alapvető technikákat, amelyek éles helyzetben akár életmentőek lehetnek. A támadási helyzeteket gyakorolva lelkileg és szellemileg is felkészülhetünk az azonnali és tudatos reagálásra, így tovább csökkenthetjük az esélyét az áldozattá válásunknak.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.