Lekapcsoltak egy engedély nélküli budapesti tévéadót

Nyolcvannyolc magyar nyelvű televíziós csatorna adását kínálta két fővárosi csaló az ügyfeleinek.

Forrás: NAV2020. 07. 30. 14:21
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal nyomozói végleges adásszünetet rendeltek el egy illegális műsorokat szolgáltató cégnél. Az ellenőrök július 29-én délelőtt jelentek meg az engedély nélküli kalóztévé stúdiójában, lekapcsolták a rendszerről a berendezéseket, megszüntetve a lopást. A kalóztévé üzemeltetői ellen költségvetési csalás és szerzői jogok megsértése bűncselekmény elkövetése miatt eljárás indult, a kár megközelíti az egymilliárd forintot.

Az illegális műsorszórásra berendezett szerverteremre a NAV nyomozói Budapest egyik külső kerületében bukkantak. Az engedély nélküli, fiktív vállalkozás 88 magyar nyelvű tévécsatornát kínált az internetes oldalán, és nyolcezernél is több regisztrált felhasználója volt. A szerzői jogok megsértésével a kalóztévé 250 millió forintot meghaladó vagyoni hátrányt okozott a lopott műsorok, filmek közvetítésével, az előfizetőik által kapott pénz után pedig „elfelejtettek” adót fizetni.

Az illegális műsorszóró egy nagykanizsai férfi ötlete volt, aki először csak próbaképpen akart spórolni azon, hogy édesanyja legális tévészolgáltatását valahogyan átirányítsa a saját otthonába is. Ehhez talált is szerverszolgáltatót, egy budapesti férfit, aki az interneten rákapcsolódott az egyik legismertebb, országos lefedettségű távközlési szolgáltató által sugárzott televíziós műsorokra. A megoldás a stream volt, vagyis egy olyan folyamat, amelynek során egy multimédiás állományt anélkül tudtak lejátszani az internetről, hogy azt előtte letöltötték volna, a jogosultságot adó szerver kihagyásával. Amikor a trükk sikerült, először csak ismerőseiknek ajánlgatták a cseles megoldást, később rájöttek, hogy ebből pénzt is szerezhetnek.

A két férfi társult, és anyagi ellenszolgáltatásért, „meghívásos alapon” kezdték hirdetni a streamoldalt, amihez csak már meglévő előfizetői ajánlásra lehetett csatlakozni. Regisztrációval és az előfizetési díj átutalásával az illegális televíziós szolgáltatás bárkinek, bárhol a világon, bármilyen okos számítástechnikai vagy híradástechnikai eszközzel, telefonnal, laptoppal, tévékészülékkel elérhetővé vált.

A nyomozás eddig beszerzett adatai szerint a szolgáltatást több mint nyolcezren vették igénybe. A „meghívottak” csomagtól függően kétezer vagy ötezer forintos havi díj fejében kaptak személyre szóló kódot a csatlakozáshoz, amivel akár egy tucatnyi készüléken is nézhették a lopott műsorokat. Az ügyfelek nem tudtak arról, hogy a szolgáltatás illegális, a kalózok az üzletből 600-800 millió forint bevételre tettek szert, ami után egyetlen fillérnyi adót és járulékot sem fizettek, ezért a vagyongyarapodásukat is vizsgálják a költségvetési csalás elkövetése miatt indult büntetőeljárásban. A jogdíjak megfizetése nélkül nyújtott illegális tévészolgáltatás szerzői vagy szerzői joghoz kapcsolódó jogokat sért, ami egy újabb bűncselekmény, elkövetőjére akár a nyolc év szabadságvesztés is kiszabható.

A technikai hátteret nyújtó fővárosi férfi otthonából, egy felújítás alatt álló házból a nyomozók 52 asztali számítógépet, dekódereket, parabolaantennákat, tévékártyákat foglaltak le. Az illegális sugárzást biztosító hat szervert a nyomozók azonnal leválasztották a hálózatról. A férfi a szomszédoknak azt mondta, azért van annyi antenna a házon, mert lelkes amatőr rádiós, úrhajósok beszélgetéseit is tudja fogni a műholdvevőkkel.

A budapesti ingatlanban az informatikai felszerelésen túl hegyekben állt a tartós élelmiszer is, a fővárosi kalóz több száz kiló lisztet, konzervet és tésztát halmozott fel a koronavírus-járványtól való félelmében, a házkutatás idején már több hónapja ki sem merészkedett az utcára.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.