Lemondott Persányi, az állatkert főigazgatója

A Fővárosi Közgyűlés szerdán ülésezik, ekkor dönthetnek a megbízott főigazgató személyéről. Persányi Miklós utódját várhatóan pályázaton választják majd ki.

2020. 02. 22. 9:00
null
Fotó: Teknos
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Életem hetvenedik évébe léptem, és az utóbbi hónapokban munkámban jelentkező rendkívüli terhelés egészségemet is próbára tette. A következő időszakban még tovább növekvő feladatokat felmérve, és tapasztalva a szervezetemet érő negatív hatásokat, magasabb vezetői feladatomtól visszavonulok” – írta Karácsony Gergely főpolgármesternek címzett levelében Persányi Miklós, a Fővárosi Állat- és Növénykert főigazgatója (képünkön).

A leköszönő vezető hozzátette, hogy továbbra is elkötelezett az állatkert iránt, szívesen támogatja kollégáit a továbbiak­ban is, utódját bármely igényelt módon segíti, erejéhez mérten kész közreműködni az állatkert fejlesztéseinek sikeres befejezésé­ben, működtetésének előkészítésében.

Az állatkert közleménye szerint Karácsony Gergely elfogadta a lemondást, és azt javasolja a Fővárosi Közgyűlésnek, hogy a fővárosi tulajdonú intézmény főigazgatói teen­dőivel március 1-jétől átmenetileg Szabó Roland agrármérnököt, az intézmény operatív igazgatóját, a főigazgató általános helyettesét bízza meg.

Persányi főigazgatósága idején teljesen megújult az állatkert, azonban a legnagyobb és legátfogóbb fejlesztést, a Pannon Park részeként épülő biodómot már nem ő fogja átadni.

A lemondás azután történt, hogy a főváros új, ellenzéki vezetése közölte: egy fillért sem ad az épülő, immár szerkezetkész biodóm befejezésére, sőt átvilágíttatja a beruházást.

A nemzetközileg is nagy érdeklődésre számot tartó attrakció felépítéséhez a tulajdonos főváros anyagilag nem járult hozzá, teljes egészében a kormány 43,7 milliárd forintos támogatásából épült. Persányi körül akkor fogyott el a levegő, amikor az épület tavaly decemberi bejárásán azt mondta, még közel húszmil­liárd forint hiány­zik a teljes átadáshoz.

Persányi – néhány év megszakítással – 1993-tól kezdve összesen több mint 23 évig állt az intézmény élén. A volt SZDSZ-es politikus csak rövid időre, 2003–2007-ig hagyta el az állatkert főigazgatói posztját, amikor elvállalta a környezetvédelmi tárca vezetését a Medgyessy-, majd a Gyurcsány-kormányban.

A Fővárosi Közgyűlés szerdán ülésezik, ekkor dönthetnek a megbízott főigazgató személyéről. Persányi Miklós utódját várhatóan pályázaton választják majd ki.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.