Lentner Csaba: A magyar monetáris politika eredményes

Magyarországon az elmúlt hat évben egy monetáris rendszerváltozás történt. Ebben a folyamatban az ország központi bankja magyar érdekeket szolgál – jelentette ki Lentner Csaba az ECHO TV Napi aktuális című műsorában. A közgazdász professzor kiemelte: az MNB a nemzetgazdasági teljesítményeket és a társadalmi stabilitást szolgálja.

Forrás: ECHO TV2019. 02. 27. 15:27
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Lentner Csaba hozzátette: a 2013 előtti jegybankpolitikáról ez nem volt elmondható. Lényeges az is, hogy a jegybank politikája, a kormányzást támogató politika.

Jó együttműködés van a fiskális kormányzati pénzügyekkel. Ennek hatására van gazdasági növekedés, pénzügyi stabilitás és alacsony alapkamat

- fogalmazott. Kiemelte: amióta Matolcsy György az elnök, az alapkamat nem emelkedett és évek óta a 0,9 százalékot tartja a Magyar Nemzeti Bank. Ez a hazai vállalkozások, családok és a külföldi befektetők felé is a pénzügyi stabilitást jelenti.

Tehát Magyarország gazdasága pénzügyileg stabil, kiszámítható fejlődési pályát jelent – fejtette ki.

Lentner Csaba elmondta: ha az MNB ebbe a kamatcsökkentési ciklusba nem kezd bele, akkor az államadósság utáni kamatok lényegesen magasabbak lennének, annak ellenére, hogy a magyar kormánnyal együttműködve a Magyar Nemzeti Bank az államadósságot 85 százalékról 69 százalékra lecsökkentette. A devizakitettség pedig 55 százalékról 10 százalékra csökkent.

Ez alapján azt gondolom, hogy a magyar monetáris politika eredményes és a kormány gazdasági célkitűzéseit jól szolgálja.

A teljes beszélgetést IDE KATTINTVA tekinthetik meg.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.