Letartóztatta a bíróság a húsvéti verekedőket

Három településen is verekedés miatt kellett intézkedniük a rendőröknek a húsvéti ünnepeken. A Dunántúlon egy család tagjai meg is akarták ölni a velük haragban álló család egyik kiskorú tagját, Borsodban pedig a családi vitát békíteni szándékozó rendőrökre támadtak. Fegyverneken is családi konfliktushoz hívtak segítségül rendőröket, majd a rokonok meg akarták akadályozni, hogy a hatóság előállítsa a botrány kirobbantóját.

Végh Attila
Forrás: ugyeszseg.hu2021. 04. 09. 9:58
ORFK
A rendőrök megbilincselték a fenyegetőző férfit Fotó: Mihádák Zoltán Forrás: MTI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az idei húsvéti ünnepek sem teltek el súlyos bűncselekmények nélkül. A Fejér megyei Sárkeresztúron nem az elkövetőkön múlott, hogy a velük régóta haragban álló család 16 éves, kiskorú tagja még él.

Szerszámokkal, botokkal ütötték a fiú fejét, a sértett a bántalmazás következtében súlyos sérüléseket szenvedett, kórházba került.

A Székesfehérvári Járásbíróság a bántalmazókat, egy 36 éves apát és három, 15, 17 és 18 éves fiát április 7-én letartóztatta.

Nagyszombaton éjszaka értesítette a rendőrséget a székesfehérvári kórház, hogy a mentők egy fiatalkorút szállítottak be, akit elmondása szerint Sárkeresztúron az utcán többen megvertek. A fiú életveszélyes sérüléseket szenvedett. Az azonnal elrendelt nyomozás szerint egy helyi férfi három, köztük két fiatalkorú gyermekével rátámadt a lakóházuk előtt elhaladó kiskorú sértettre. Gereblyével, lapáttal és bottal felfegyverkezve vették üldözőbe a fiút, majd a náluk lévő eszközökkel bántalmazták, és meg is rugdosták, miközben azzal fenyegették, hogy megölik. A rendőröknek másnap délutánra sikerült előállítaniuk az apát és gyermekeit, akik csakúgy mint az előző esti verekedéskor, ekkor is erősen ittas állapotban voltak. Több tanú is hallotta, a gyanúsítottak ölni akartak, ezt az igazságügyi orvos szakértők szerint a sértettnek okozott fejsérülések is alátámasztották.

A nyomozóhatóság különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés bűntettének kísérlete miatt indított ellenük büntetőeljárást, ez tíz évtől húsz évig terjedő, vagy életfogytig tartó szabadságvesztéssel büntethető.

A Fejér Megyei Főügyészség álláspontja szerint a bántalmazók és a sértett családja közötti elmérgesedett viszony miatt tartani lehet attól, hogy a gyanúsítottak a tanúkat megfenyegetve a bizonyítást veszélyeztetnék, illetve a sértett családja sérelmére további bűncselekményt követnének el, ezért a felnőtt és a fiatal korú gyanúsítottakat is letartóztatásba helyezte.

Ezzel a gereblyével okoztak súlyos koponyasérülést a gyanúsítottak
Fotó: Police.hu

Az Encsi Járásbíróság gyorsított eljárásban bűnösnek mondta ki azt az anyát és fiát, akik húsvétkor támadtak rá egy rendőrre. A nőt egy év hat hónap, végrehajtásában három évre felfüggesztett, míg a fiát két év hat hónap végrehajtandó börtönbüntetésre és két év közügyektől eltiltásra ítélték az április 8-án meghozott döntés értelmében. Húsvét vasárnapján, április 4-én éjszaka egy borsodi családi konfliktus miatt kértek rendőri segítséget a rokonok. Egy férfi megütötte az édesanyját, a család attól tartott, az ittas fiú tovább folytatja a bántalmazást.

A gyanúsított a rendőrök megérkezésekor is önkárosítással, valamint a családtagjai elleni erőszakos magatartással fenyegetőzött, ezért a járőrök megbilincselték.

A rendőrök megbilincselték a fenyegetőző férfit
Fotó: MTI

A megbilincselt férfi által korábban bántalmazott anya ekkor a rendőröket azzal fenyegette meg, hogy ha nem engedik el a gyermekét, akkor megtámadja őket. Erre a már megbilincselt férfi testvére egy 52 centiméter pengehosszúságú bozótvágó késsel kezdett el hadonászni, megöléssel, lefejezéssel fenyegette meg a rendőröket, ha nem engedik el a fivérét. Az egyik járőr szolgálati maroklőfegyverét elővéve felszólította a büntetett előéletű, szintén ittas férfit a bozótvágó kés eldobására. Ennek a férfi eleget tett, de anyjával együtt megragadta a rendőrök ruházatát, így próbálták kiszabadítani a fiatalabb testvért. A támadókat az erősítésként kihívott járőrök fogták el.

A gyanúsított ezzel az 52 centiméter pengehosszúságú bozótvágó késsel támadt a rendőrökre
Fotó: Police.hu

A Debreceni Regionális Nyomozó Ügyészség hivatalos személy elleni erőszak miatt indított eljárást a rendőrökre támadó gyanúsítottak ellen. A gyorsított eljárással meghozott első fokú ítéletet az anya elfogadta, fia fellebbezést jelentett be, amivel párhuzamosan a bíróság elrendelte a letartóztatását.

Családi összetűzés Fegyverneken

Folyamatban levő eljárásra, illetve a nyomozás érdekeire való tekintettel a hatóság egyelőre nem adott ki közleményt arról az esetről, ami húsvéthétfőn, április 5-én történt Fegyverneken. A rendőri intézkedésről a szomszédok és a rokonok készítettek felvételeket, amiket azonnal fel is töltöttek a közösségi oldalakra, becsmérelve, sértegetve azokat a rendőröket, akiket korábban ők maguk hívtak ki az egyik ittas rokon garázdasága miatt.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.