Levegőhöz jutottak a hazai turistaparadicsomok

Még csak alig néhány száz vendég, látogató jelent meg a hétvégén a hazai turistaközpontokban, de már annak is örülnek, hogy visszatérőben van az élet. A szabályokat mindenhol betartják, részben a helyben lakók érdekében, részben azért, hogy ne kelljen még egyszer lezárniuk az üdülő településeket. Azt többen nehezen élnék túl.

2020. 05. 11. 17:15
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hosszú hetek után, a korlátozások enyhítését követően újra megnyitotta kapuit a hollókői vár, így ismét megjelentek a turisták a Nógrád megyei településen. A forgalom akkor lendülhet fel majd még jobban, ha feloldják a budapesti és a Pest megyei korlátozást is – erről tájékoztatta lapunkat a falu polgármestere. Szabó Csaba elmondta, hogy ugyan csak körülbelül háromszáz túrázó és látogató pihent a hétvégén Hollókőn, de már ennek is nagyon örülnek. Ennek köszönhetően végre kinyithatott a büfé és az étterem is. A kisközség első embere kitért arra: levelet írt Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszternek, amelyben arra kérte a tárcavezetőt, a kormány tegye lehetővé, hogy újra szedhessenek parkolási díjat azok a települések, ahol nincs tömegközlekedés – így Hollókő is –, mert az abból befolyó bevétel fontos lenne a falunak. A korlátozó intézkedések bevezetése előtt abból működtették a három nyilvános vécét. Ezt a kérelmüket elküldték Szabó Gellértnek, a Magyar Faluszövetség elnökének is, és bíznak a pozitív döntésben.

Megjelentek az első vendégek az egyik nagy hazai turistaparadicsomban, Hévízen is. Papp Gábor, a Zala megyei település polgármestere a Magyar Nemzetnek kifejtette: kinyitott a tófürdő, amely már fogadja a vendégeket, és így már a hétvégén is több százan vették igénybe a szolgáltatást. Nyitva vannak a panziók és a magánszállások, az éttermek teraszai, a kávézók és az üzletek is. – Készítettünk egy felmérést az elmúlt hetekben, a több ezer válaszból az derült ki, hogy a potenciális vendégek 86 százaléka mindenképpen szeretne Hévízre jönni, 69 százaléka pedig már júniusban el szeretne hozzánk látogatni – fogalmazott Papp Gábor. A biztonság megtartása érdekében ki is dolgoztak egy 5+1 pontból álló biztonsági programot. Ez arról szól, hogy az időjárástól függetlenül százszázalékos biztonsággal lehet fürdőzni szabad téren a tófürdőben, a foglalások módosítása rugalmas, a város pedig garanciát vállal arra, hogy a szálláshelyek fogadják a látogatókat. Ugyancsak száz százalékig betartják városszerte a higiéniás szabályokat, mindenki profi módon végzi a feladatát a településen, a vendégek pedig továbbra is impozáns környezetben pihenhetnek. Papp Gábor jelezte: külföldről már nagyon sokan érdeklődnek a lehetőségek iránt, a forgalomra pedig nagy szükség van, mert májusban körülbelül 70–80 ezer vendégéjszakával számolhattak volna, de annak csak a töredéke várható.

Nagyon sokan pihentek a hétvégén a nagyobb tavainknál, így Tihanyban is. Tósoki Imre polgármester kérdésre elmondta, hogy a településen a vendéglátóegységek kerthelyiségeinek 80–85, az üzleteknek pedig körülbelül a fele nyitott meg. A korlátozó intézkedéseket csak részben vonták vissza, a központban elhelyezkedő parkolókat teljes egészében megnyitották, de az alsóbbrendű utcákban a megállni tilos táblákat kint hagyták és az egyirányúsítás is megmaradt a lakosság biztonsága érdekében. A szabad mozgást csak a turisztikai attrakciók és az éttermek környékén engedélyezték. – A vállalkozók így valamelyest fellélegezhetnek – tette hozzá.

Zalakaroson a strand csak május 30-án nyitja meg kapuit, de a szállodák többsége már fogadja a vendégeket. Emellett más szolgáltatók, így például az éttermek is kinyitottak, a turisták nagy örömére – fejtette ki Novák Ferenc, a település polgármestere azt hozzátéve: a vendégszám persze jóval alacsonyabb volt a megszokottnál. De az elmúlt hétvégén így is újra volt élet a városban, ahol mindent megtesznek, hogy megvédjék vendégeiket a fertőzéstől.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.