Lezárásokra kell számítani pénteken az I. kerületben

Forrás: MTI2020. 03. 12. 15:09
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Világháborús robbanószerkezetet hatástalanítanak pénteken az I. kerületben – tájékoztatta a Budavári Önkormányzat csütörtökön az MTI-t.

A közlemény szerint a Kalevala Park építési munkálatai közben az Attila út – Krisztina körút – Szarvas tér által határolt zöld területen második világháborús robbanószerkezetet találtak. A tűzszerészek az 50 kilogrammos bombát péntek reggel 8 órától hatástalanítják.

Emiatt biztonsági zárást rendeltek el az Attila úton (a Döbrentei tér és a Dózsa György tér közötti szakaszon), a Szarvas téren, a Krisztina körúton a Dózsa György tér és a Rácz Fürdő közötti szakaszon, továbbá a Tabán parkban a (Czakó utca – Naphegy utca – Rácz Fürdő – Krisztina körút által határolt területen).

Az intézkedés azt jelenti, hogy az Erzsébet hídról Buda felé csak a Hegyalja út irányába lehet majd lehajtani, az Attila út felé nem. A Széll Kálmán tér és a Déli Pályaudvar felől érkezőket szintén elterelik majd. Terelve járnak a lezárt területet érintő tömegközlekedési eszközök is. A zárás kezdete várhatóan reggel 8 óra, de a teljes útzár elrendelésének időpontja a kiürítés függvényében változhat.

A bomba hatástalanítása és elszállítása több órát vesz igénybe, ez alatt a környékre sem gépkocsival, sem gyalogosan nem lehet bejutni. A környező házakban élőknek a hatástalanítás idejére el kell hagyniuk ingatlanaikat. A Budavári Önkormányzat a lakók számára befogadóhelyet nyit a Budavári Művelődési Házban.

Buszok, villamosok közlekedését is érinti a bomba hatástalanítása

A Budapesti Közlekedési Központ közölte, útlezárásokra és közösségi közlekedési korlátozásokra kell készülni az I. kerületben a Tabán környékén pénteken napközben, mert világháborús bomba hatástalanítását végzik. Reggel 8 órától kiürítik, majd lezárják a forgalom elől a Döbrentei teret, valamint az Attila út és a Krisztina körút egy-egy szakaszát a Tabán környékén. A lezárt területet a közösségi közlekedési járatok is elkerülik.

Budavár önkormányzatának tájékoztatása alapján péntek reggel 8 órától kezdődően kiürítik, majd teljesen lezárják mindennemű – azaz a közúti, a közösségi közlekedési, a gyalogos, a kerékpáros – forgalom elől az Attila utat a Dózsa György tér és a Döbrentei tér között; a Krisztina körutat a Dózsa György tér és a Döbrentei tér között; valamint magát a Döbrentei teret.

A terület kiürítése idején, 8 órától a Döbrentei téren leszállni már nem, csak felszállni lehet az ott közlekedő 56-os, 56A villamosra, valamint az 5-ös és a 178-as buszra.

A bomba hatástalanítása idején, várhatóan 10 órától a közösségi közlekedési járatok a lezárt területet elkerülik: az 56-os és az 56A villamos a Móricz Zsigmond körtér és a Déli pályaudvar között a 61-es villamos vonalára terelve, a Villányi út-Budaörsi út-Alkotás utca útvonalon közlekedik. Az 5-ös autóbusz a Mikó utca és a Döbrentei tér között módosított útvonalon közlekedik. A Pasaréti tér felé tartó buszok nem érintik a Szarvas tér és a Dózsa György tér megállót, a buszjáratra a Döbrentei téren (8-as busz megállója), az Aladár utca / Tigris utca kereszteződésnél, a Zsolt utca, az Ág utca buszmegállóban (178-as busz) és a Krisztina térnél a Mészáros utca / Gellérthegy utca kereszteződésnél lehet felszállni. A Rákospalota irányú buszok nem érintik az Alagút utca, a Dózsa György tér és a Döbrentei tér megállót, a buszjárat a Krisztina térnél a Mészáros utcában a templom mellett, majd az Ág utca, a Róka utca, a Zsolt utca (178-as busz), a Sánc utca és a Döbrentei tér (8E busz) megállóban áll meg.

A 178-as busz mindkét irányba módosított útvonalon közlekedik. A Naphegy tér felé tartó buszok nem érintik a Szarvas tér és a Zsolt utca közötti megállókat, a buszjáratra a 8E Döbrentei tér és Sánc utca megállójában lehet felszállni. A Keleti pályaudvar felé tartó buszok a Lánchídon át közlekednek, nem érintik az Alagút utca és a Március 15. tér közti megállókat, a buszjáratra a 105-ös Krisztina tér, Clark Ádám tér és Széchenyi István tér, majd a 15-115-ös Petőfi tér megállójában lehet felszállni.

A bombahatástalanítással és a lezárásokkal kapcsolatban további információk olvashatók a Budavári Önkormányzat honlapján: http://www.budavar.hu/hirek? – közölte a BKK.

Korábban a Budavári Önkormányzat tájékoztatott arról, hogy második világháborús robbanószerkezetet találtak a Kalevala Park építési munkálatai közben az Attila út – Krisztina körút – Szarvas tér által határolt zöld területen. A tűzszerészek az 50 kilogrammos bombát péntek reggel 8 órától hatástalanítják.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.