Lezárták a tranzitzónákat

A koronavírus terjedése miatt a magyar kormány határozatlan időre felfüggesztette az újonnan érkező migránsok beengedését a tranzitzónákba. Törökországot péntek óta negyvenezer, eddig táborokban élő migráns hagyta el és indult meg Európa felé. Közben Demszky Gábor volt SZDSZ-es főpolgármester az illegális bevándorlók megsegítésére szólított fel.

Veres László István
2020. 03. 02. 6:12
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Összefüggés van a koronavírus és az illegális migráció között – jelentette ki tegnap Bakondi György. A miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója elmondta: a migránsok zöme Iránból vagy Iránon keresztül érkezik, amely a koronavírus-fertőzés egyik gócpontja. Ezért Magyarország úgy döntött, hogy – a zónákban lévő 321 ember és az ország védelme érdekében – határozatlan időre felfüggeszti az újonnan érkezők beengedését.

A főtanácsadó közölte: az év első két hónapjában 6700 tiltott határátlépési kísérlet történt Magyarországon, és 82 embercsempész ellen indult büntetőeljárás. Az érkezők zöme nem szír, hanem afgán, pakisztáni és iráni – hangsúlyozta Bakondi, kiemelve: török kormányzati források mintegy negyvenezerre teszik azok számát, akik péntek óta elhagyták Törökországot. – Közel tízezren várnak arra, hogy bejuthassanak a görög szigetekre, egy 13 ezer fős csoportosulás pedig azt tervezi, hogy erőszakosan átlépi a török–görög–bolgár határt, Észak-Macedóniában pedig nagy csoportokban vonulnak az autópályákon a migránsok – sorolta.

A belbiztonsági főtanácsadó hangsúlyozta: a kormány azt üzeni a magyar embereknek és az Európai Unió tagállamai­nak, hogy megvédjük határainkat és belső biztonságunkat. Világos üzenetet küldött a migránsoknak is: „Bármit mondanak is a szervezők, erre nem vezet út.”

Mint azt korábban megírtuk: 3,5-4 millió embert érint Recep Tayyip Erdoğan török elnök pénteki bejelentése, miszerint megnyitja országa határait a migránsok előtt Európa felé. Ennek hírére tömegek indultak meg Görögország irányába, ám a határőrök egyelőre nem engedik át őket. Orbán Viktor miniszterelnök telefonon egyeztetett Erdoğannal, majd összehívta a biztonsági kabinetet, amely döntött arról, hogy megerősítik a határok védelmét.

A migránsinvázió kapcsán Budapest korábbi SZDSZ-es főpolgármestere is megnyilvánult. Demszky Gábor Facebook-oldalán, egy azóta törölt bejegyzésében kifejtette: szívesen részt venne egy olyan hazai vagy nemzetközi szervezet karitatív munkájában, amely befogadóhelyek létrehozásával, jogi segítségnyújtással és minden lehetséges módon segíti a szíriai migránsokat.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.