Lovász László: Pár hónapot átvészelünk

Az MTA elnöke egyelőre nem tudta megmondani, hogy – amint arra a hírek utalnak – kutatóhálózatuk miként működhet majd egyfajta alapítványi formában.

Magyar Nemzet
2019. 02. 20. 13:23
null
Az MTA elnöke szerint saját zsebből is kigazdálkodják a működéshez szükséges összeget Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Magyar Tudományos Akadémia (MTA) elnöke tisztázta azokat a sajtóhíreket, miszerint Palkovics László innovációért és technológiáért felelős miniszter úgy vett fel éveken keresztül havi 800 ezer forintos fizetést az egyik kutatóintézetüktől, hogy bármilyen tudományos publikációt jegyzett volna.

Lovász László a Népszavának adott interjújában elmondta, hogy Palkovics még államtitkárként, alkalmazott kutatóként dolgozott az önjáró autók fejlesztése terén. – Még egy előadását is hallottam. Kiváló mérnök, ezért gondolom, hogy okkal számítottak rá, nem kell okvetlenül tudományos cikkel zárulnia egy ilyen munkának – jelentette ki.

Lovász László a miniszter azon állítását sem vitatta, hogy a kutatóintézetek átmeneti, három hónapos átvilágítása alatt saját zsebből is ki tudja gazdálkodni az alapműködés költségeit az MTA. – Mondjuk úgy, igen, túl lehet élni, mert bizonyos beszerzéseket, kifizetéseket, pályázati kiírásokat el lehet halasztani. Így pár hónapot át lehet vészelni – fogalmazott Lovász, aki ettől függetlenül „nem cáfolta” azt a vélekedést, hogy ezzel a gyakorlattal zsarolnák őket.

Az MTA elnöke szerint saját zsebből is kigazdálkodják a működéshez szükséges összeget
Fotó: Havran Zoltán

Az MTA elnöke egyelőre nem tudta megmondani, hogy – amint arra a hírek utalnak – kutatóhálózatuk miként működhet majd egyfajta alapítványi formában. – Lényeges kérdés, hogy az intézetekben továbbra is hosszú távon biztosítva legyen a politikától és a nem odaillő befolyástól független szabad szakmai munka. Ehhez szükséges a finanszírozás kiszámíthatósága, fenntarthatósága. Azt látom az igazi kérdésnek: miként lehet úgy kidolgozni az együttműködést a kormánnyal, hogy mindenki céljai érvényesüljenek – fogalmazott Lovász László.

Az elnök azzal teljesen egyetértett, hogy az MTA kutatóhálózatát valahogy bekapcsolják az innovációs láncolatba. Mint mondta, a közgyűlés a legutóbbi ülésen erre vonatkozóan elfogadott egy koncepciót arról, hogyan lehetne ezt az intézetek profiljának bővítésével elérni. Szerinte ilyen módon eleget lehetne tenni akár a versenyszférából, akár a kormánytól érkező kéréseknek, megrendeléseknek is, az viszont „nem megy”, hogy az alapkutatást végzőket egyik napról a másikra átállítsák egy egészen más típusú működési módra.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.