Ma száz éve kényszerültünk a trianoni békediktátum aláírására

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter beszámolt a legfontosabb kormányzati döntésekről.

Veres László István–Végh Attila
2020. 06. 04. 9:32
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ma száz éve kényszerültünk a trianoni békediktátum aláírására, de a befejezett gyilkossági kísérlet ellenére is életben maradtunk. Tíz éve ez a nap a nemzeti összetartozás napja, már 1,1 millió magyar élt az egyszerűsített állampolgárság lehetőségével. Kérjük, minél többen csatlakozzanak a mai megemlékezésekhez, és Schmidt Mária kezdeményezését is támogatjuk, hogy mindenki tegyen ki egy számára kedves, magyarok lakta települést ábrázoló fotót a közösségi oldalára. Tervek vannak arra, hogy a Citadellán egy új nemzeti múzeum épüljön. Ezért Fodor Gellért a felelős – közölte a mai Kormányinfón a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Hozzátette,

a járványhelyzet első szakaszában eredményesebben védekeztünk, mint Európa legnagyobb része, ezért köszönet jár mindenkinek.

A miniszter bejelentette: Orbán Viktor miniszterelnök Sátoraljaújhelyen koszorúz és vesz részt egy megemlékezésen a nemzeti összetartozás napja alkalmából.

A kormány eredményesnek állapította meg a védekezést, a halálozások objektív adatainak tekintetében is. Minden haláleset tragikus, minden elhunyt beteg pótolhatatlan veszteség a családoknak és a társadalomnak is – emelte ki a miniszter. Köszönet illeti nemcsak a védekezésben résztvevőket, hanem Magyarország polgárait is, akik betartották a fertőzés lelassítása miatt kialakított szabályokat – tette hozzá.

A kormány benyújtotta a törvényjavaslatot a járványügyi készültség elrendelésére, amíg megmarad a járványveszély, hiszen jelenleg nincs esély egy megfelelő vakcina azonnali előállítására. A készültség idején az operatív törzs is megmarad, a kórházi irányítási rendszer is igazodni fog a fertőzések mértékéhez, ahogyan az országos tisztifőorvos jogköre is.

A legfontosabb változás, hogy a veszélyhelyzet idején kiadott, a rendkívüli jogkör idején megalkotott rendeletek érvényessége megszűnik. Az Országgyűlés dönti majd el, hogy a rendkívüli jogrend rendeletei közül melyek azok, amiket érdemes megtartani. Természetesen csak olyan formában, ami nem korlátozza az alkotmányos alapjogokat, hiszen azokat csak a szükségesség mércéje szerint lehet korlátozni – mondta el.

A kormány reméli, hogy az ellenzék a járványügyi készültséget támogatja majd, nem úgy, mint a veszélyhelyzeti rendelkezéseket.

Felelőtlenség lenne nem felkészülni, a virológusok szerint második, harmadik hullám is jöhet, természetesen tévedhetnek, de fel kell készülni a legrosszabb forgatókönyvre is. A jelenlegi helyzet jobb, mint márciusban volt, kevesebb áldozattal járt a járvány hazánkban, mint más országokban – közölte a miniszter.

A felkészülés lényege most az, hogy a fertőzés esetleges második hulláma előtt a legjobb állapotban legyen az egészségügy, a finanszírozási problémák megszűnjenek, a következő évet ne úgy kezdje a magyar egészségügy, hogy adósságai legyenek.

Gulyás Gergely elmondta, a héten megtartott kormányülésen döntöttek a rendezvénytilalom fenntartásáról, de június 16-án megszavazhatja a parlament a veszélyhelyzet megszüntetését. Ekkortól a kulturális intézmények (színház, mozi, fürdő) is megnyithatnak.

Az idősek számára fenntartott védett idősáv egyelőre megmarad, ennek megszüntetéséről később az operatív törzs dönthet.

Az idősotthonok, kórházak látogatási tilalma a veszélyhelyzetben fennmarad, ezután a tisztifőorvos dönthet az enyhítésekről. Az autós koncerteket engedélyezik.

A veszélyhelyzetben 590 milliárd forintot fordított a kormány a védekezésre, ez szükséges és arányos volt. A most beszerzett, rendelkezésre álló tartalék védő- és orvosi felszerelés elég lehet egy következő hullám védekezéséhez, megfékezéséhez is. A polgárok ehhez a szabályok betartásával, maszk viselésével, és a védőtávolság betartásával tudnak hozzájárulni.

Gulyás Gergely elmondta, a járvány súlyosan érintette a gazdaságot is, 175 ezer főre nőtt a regisztrált álláskeresők száma, 12 ezren igényeltek diákhitelt a járvány idején, 62 ezren vesznek részt az informatikai képzési programban. Hetvennyolcezer új munkahelyet teremthet a beruházásösztönző program, nyolcvanezren vehetnek részt a közfoglalkoztatásban, ez a szám kétszázezer főre is emelhető, a válság óta hétezerrel nőtt a közfoglalkoztatottak száma.

Bár a gazdaság megszenvedte a válsághelyzetet, a magyar gazdaság a legstabilabb eredményeket hozta az Európai Unióban, a kormány optimista, jövőre ellensúlyozhatja az esetleges recessziót.

Az Európai Bizottság –7 százalékos recessziót jósolt Magyarországnak, viszont az előrejelzéseik korábban sem bizonyultak helyesnek.

A koronavírus lesz a Nemzeti Konzultáció legfontosabb témaköre, a kormánynak fontos az emberek véleménye, hogy egy esetleges második hullám esetén a döntések, a sikeres védekezés ehhez igazodjon – jelentette ki.

A kormánynak nemcsak a gazdaság, a kultúra is nagyon fontos: 5,1 milliárd forintot szánnak egy kultúratámogató csomaghoz, olyan helyzetbe kell hozni a magyar kultúrát, mintha nem is lett volna válság, mérsékelni kell a károkat – közölte a miniszter.

A szociális hozzájárulási adó 2 százalékponttal, 15,5 százalékra csökken, ugyanígy az ekho is. A kisvállalati adó 11 százalékra mérséklődik, a munkahelyvédelem területén több mint 1,4 millió álláshely védelmében vagy támogatásában vett részt a kormány.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter beszélt arról is, hogy az időseknek kijelölt vásárlási idősáv feloldása nincs időponthoz kötve, szeretnék, ha mielőbb meg lehetne tenni. Elmondta, támogatják azt a javaslatot, hogy egy évig ne járjon családi pótlék azok után a gyerekek után, akik iskolai erőszakot követnek le. Ezért vezetik be az iskolaőrséget is.

Gulyás Gergely úgy vélekedett, nem akartak pártpolitikai vitát, ezért nem szólalhatnak fel az ellenzéki képviselők a mai emlékülésen.

Beszélt arról is, hogy a Lánchíd felújításával kapcsolatban a főváros vezetése a saját ígéreteit sem tartja be, a kormány továbbra is hatmilliárddal támogatja a felújítást.

A miniszter közölte, az egészségügyi dolgozóknak ígért bruttó 500 ezer forintos bónuszt mindenki, így a technikai dolgozók is meg fogják kapni, a részletek a holnapi kormányrendeletben lesznek véglegesítve. Horvátországba történő utazásokkal kapcsolatban a következő hetekben lehet döntés – jelezte a miniszter, aki arról is szólt, lehet, hogy a következő Kormányinfót már a helyszínről követhetik az újságírók.

A Fenntarthatósági Expó megrendezését a kormány támogatja, és remélik, hogy 2021 novemberében meg is fog valósulni. Egyre több katona és rendőr teljesít szolgálatot a határokon, ehhez minden eszköz biztosított.

El kell kerülni, hogy ismét tömeges bevándorlás fenyegesse a kontinenst, ehhez a többi államnak is meg kell tennie mindent.

Gulyás Gergely szerint 19 milliárd forint áll rendelkezésre a mezőgazdasági kárenyhítésre, és bővül az Agrár Széchenyi-kártya kerete is. Javasolta, hogy idén inkább belföldi úti célt válasszunk a nyári pihenés idején. A kormány a szigorú büntetések pártján áll, a statisztika nem támasztja alá, hogy jelentősen növekedne az emberölések száma hazánkban.

Az egészségügyi béremelések esetén összesen 72 százalékos emelés valósul meg az ápolók körében. Húszszázalékos béremelés lesz idén, és megkapják a bruttó 500 ezer forintot is. Az orvosbérek esetében fontos, hogy jelentősen emelkedjen a járandóságuk, így lehet csak a hálapénzt kivezetni a rendszerből. A miniszter jelezte, a műtők klimatizálása szükséges, a kormány ennek megvalósításában segítséget nyúlt a kórházaknak.

A kormány az önkormányzatok számára több válságkezelő programot is tervez, kedvezményes 200 milliárdos hitelkeret áll majd az önkormányzatok rendelkezésére. Korábban 1400 milliárdos adósságot vállalt át a kormány, most is segíti az önkormányzatokat, a költségvetésből 18 százalékos többletforrást biztosít erre, ami a védekezési hozzájárulásokat is kompenzálhatja.

Az ATV kérdésére Gulyás Gergely elmondta,

a magyar baloldal elárulta a nemzetet száz éve is, Gyurcsány Ferenc a válságidőszakban is mindent megtett, hogy támadja a kormányt és a járványügyi intézkedéseket.

A Momentum pedig a magyar közösség elleni pártokat támogatott Szlovákiában és Romániában.

Az egyszer használatos műanyagtermékek, zacskók tekintetében Magyarország az Európai Unió irányelveinél is szigorúbb szabályokat kíván bevezetni 2021. július 1-jétől, 15 mikron vastagság felett megtiltja ezek gyártását. Hogy az ebben érintett vállalkozások ezt ne érezzék meg, ne kelljen munkaerőt elbocsátani, az ITM tízmilliárd forintos keretet biztosít a zöldtermékek gyártásához történő átállásra – mondta a miniszter.

A kormány álláspontja a Deák téri gyilkossággal kapcsolatosan egyértelmű, a cigánybűnözés a Jobbik szüleménye, korábban is csak egy félreértelmezett kriminológiai fogalom volt, de politikai szempontból világossá tehető az álláspont, a bűnözésnek nincs etnikuma, mindenki ellen fel kell lépni, aki jogsértést követ el.

A járványveszély miatt elrendelt ítélkezési szünet feloldása után a bírósági tárgyalásokon is érvényesek lesznek a még hatályban levő védekezési szabályok. A kormány segít ebben a bíróságoknak és az ügyészségnek, ha erre felkérik, de a bíróságok a függetlenség elve alapján önigazgatási rendszerben működnek, nekik kell a megoldás technikai feltételeiről gondoskodniuk.

Gulyás Gergely elmondta, az idei érettségi eredményekről június 17. után tud majd tájékoztatást adni a kormány.

Az e-receptek kiváltásának a könnyített módja a veszélyhelyzet elmúltával is megmarad – jelentette ki.

A járvány elcsendesülése után a koronavírustesztek alkalmazása továbbra is a WHO által meghatározott irányelvhez igazodik, eddig is így működött a szűrés. A tesztelési szabályok kialakítása az országos tiszti főorvoshoz tartoznak.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.