Ma a Hableány-katasztrófa huszonnyolc áldozatára emlékeznek

A magyar áldozatok hozzátartozói, a Hableányt üzemeltető cég képviselői, hajóskollégák, barátok, valamint a Terrorelhárítási Központ delegációja emlékezett meg a hajókatasztrófa második évfordulóján a magyar és a dél-koreai áldozatokról.

2021. 05. 29. 12:57
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Margit hídnál két éve történt hajókatasztrófa áldozataira emlékeztek szombaton Budapesten. A Hableány tulajdonosa és üzemeltetője, a Panorama Deck Hajózási Társaság ökumenikus megemlékezést tartott a 2019. május 29-én történt tragédia áldozatainak emlékére. A Millennium I hajón a balesetben elhunyt hajóvezető és matróz családtagjai, barátai, kollégái közösen emlékeztek meg elhunyt szeretteikről és az elhunyt 25 dél-koreai utasról, egyben az eltűnt dél-koreai utasról, és tisztelegtek a mentésben részt vevők előtt.

Hajós megemlékezés volt ma a Margit hídnál a két évvel ezelőtti Hableány-katasztrófa áldozatai emlékére
Fotó: Havran Zoltán

A hajón kialakított ravatalon elhelyezték a koszorút és mécseseket gyújtottak, majd a hajó elindult a tragédia helyszíne felé. Közben az Ökumenikus Egyház rendezvényén Tóth Mihály lelkész vezette a megemlékező szertartást és mondott gyászbeszédet.

A hajó megállt a Margit híd lábánál, és 28 harangütéssel emlékeztek a tragédia során elhunyt magyar hajósokra és a dél-koreai áldozatokra. A résztvevők vízre helyezték koszorújukat és a fehér rózsákat dobtak a Dunába, majd a Millenium I. visszaindult a kikötőbe. Ezután a Panorama Deck képviselői koszorút helyeztek el a parton a Margit híd lábánál a pesti oldalon.

A Hableányt üzemeltető Panorama Deck hajóstársaság kéviselői a rakparton helyezték el a megemlékezés koszorúját.
Fotó: Havran Zoltán

Elhelyezte a megemlékezés fehér koszorúját a Terrorelhárítási Központ (TEK) delegációja is Hajdu János altábornagy, főigazgató vezetésével.

Ismert, a TEK főigazgatója irányításával, a központ szakemberei, magyar speciális búvárok, valamint dél-koreai katonai mentőbúvárok segítségével hozták felszínre a hullámsírba süllyedt Hableányt, miután egyenként a felszínre hozták a hajótestbe szorult dél-koreai turisták és a magyar hajóskapitány, valamint magyar matróza holttestét.

Hajdu János altábornagy (jobbra) vezetésével a Terrorelhárítási Központ delegációja fehér koszorúval emlékezett a Hableány-katasztrófa áldozataira
Fotó: Havran Zoltán

Ma két éve, hogy a Viking Sigyn szállodahajó legázolta a Margit hídnál a Hableány sétahajót és hullámsírba küldte 35 emberrel a fedélzetén. A balesetet mindössze heten élték túl. Huszonhét holttestet találtak a folyóban, illetve a két hét múlva kiemelt Hableány hajótestében. Egy embert még mindig eltűntként tartanak nyilván, hajósok szerint az ő holttestét még nem adta vissza a Duna.

Sógor Zsolt, a Hableányt üzemeltető Panorama Deck Hajózási Társaság szóvivője azt mondta a Magyar Nemzetnek, hogy hagyományt kívánnak teremteni a megemlékezéssel, azt minden évben megtartják a baleset évfordulóján a tragédia helyszínén.

Korábban megírtuk, hogy időközben elkészült a híd pesti hídfőjének lábánál a katasztrófa áldozatainak emlékműve. Eredetileg ma avatták volna fel, de a dél-koreai állami küldöttség a pandémia miatti utazási nehézségek miatt csak 31-én érkezik meg, ezért a terv szerint hétfőn lesz az ünnepélyes avatás.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.