Ma egy éve nyilvánították pandémiává a koronavírus-járványt

Már közel 1,15 millióan kaptak legalább egy oltást Magyarországon, a héten pedig újabb félmillió adag szérumot oltanak el. Elsőbbséget élveznek a nyolcvan év felettiek, de már a rendvédelmi dolgozók immunizációja is megkezdődött – hangzott el az operatív törzs mai tájékoztatóján. Müller Cecília elmondta, hogy bár a vakcinaszállítmányok folyamatosan érkeznek, de sokszor kevesebbet kapunk, mint vártuk.

Veres László István
2021. 03. 11. 15:16
null
Budapest, 2021. február 28. Egy nőt beoltanak a Pfizer-BioNTech koronavírus elleni vakcinájával Budapesten, a Dél-pesti Centrumkórház - Országos Hematológiai és Infektológiai Intézetben 2021. február 28-án. MTI/Mohai Balázs Fotó: Mohai Balázs
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A járvány harmadik hullámának meredeken felszálló ágában vagyunk, a brit vírusmutáns nagyon gyorsan terjed: jelentősen nő az aktív fertőzöttek és a kórházi betegek száma is. Ez ellen a kontaktusok számának csökkentésével és a védőoltásokkal lehet küzdeni – jelentette ki az országos oltási munkacsoport vezetője. György István hozzátette, hazánkban folyamatosan zajlik az oltás:

eddig 1 149 557 a beoltottak száma, közülük 327 428-an már a második oltást is megkapták. – Ezzel az eredménnyel Magyarország a második az EU-s átoltottsági rangsorban

– hangsúlyozta. A területi közigazgatásért felelős államtitkár jelezte, hogy a következő héten a 80 év feletti regisztráltakat kell előnyben részesíteni az immunizáció során. Erre a célra több mint százezer adag AstraZeneca-vakcina áll rendelkezésre a háziorvosoknál, a kórházi oltópontokon pedig Pfizer- és Szputnyik V vakcinákat kaphatnak az érintettek. György István beszámolt arról is, hogy az eddig beérkezett Sinopharm-vakcinákat már eloltották, és mától vasárnapig pótolják a múlt hét végén elhalasztott AstraZeneca oltási kampányt. Szólt róla, hogy

már megkezdődött a rendvédelmi dolgozók vakcinációja is, mindezzel együtt a szerdától szerdáig tartó oltási héten több mint ötszázezer első- és második körös oltást fognak beadni.

 

– Éppen egy éve annak, hogy a WHO pandémiának (világjárványnak) minősítette a koronavírus-járványt – emlékeztetett az országos tiszti főorvos. Müller Cecília megfogalmazása szerint jelenleg csúcsokat döntögetünk, a járványadatok soha nem tapasztalt magasságban járnak. Elmondta: az előző napon 8312 új fertőzöttet regisztráltak, és elhunyt 172 koronavírusos beteg, jelenleg 8329 fertőzöttet ápolnak kórházban, közülük 911-en vannak lélegeztetőgépen.

– Az elhunytak zöme még mindig az idős, krónikus betegek közül kerül ki, de sajnos egyre több fiatalabb ember is van az áldozatok között – jegyezte meg, hozzátéve: a harmadik hullám kezdete, azaz február 18. óta a kórházban kezeltek száma a duplájára, a lélegeztettetek száma pedig a háromszorosára nőtt.

– Ezt kell minden igyekezettel megállítani – hangsúlyozta a szakember, aki úgy véli, ehhez a legjobb eszköz a védőoltás. Müller Cecília kitért rá, hogy ezen az oltási héten szeretnék elvégezni a legidősebbek beoltását, majd arra biztatott, hogy aki még nem tette, az regisztráljon a védőoltásra.

– Abban bízom, hogy az első megkeresésem óta a legidősebbek oltási hajlandósága is megnőtt, ezért arra kérem a családtagokat, hogy ne bizonytalanítsák el őket, mert minden vakcina jó, biztonságos és hatásos – közölte. Hozzáfűzte: a 3,2 millió regisztráltból 1,6 millióan 60 év felettiek.

A tiszti főorvos megjegyezte, hogy az oltóanyagok szállítása gyakran nem a terv szerint zajlik, a jövő héten is jelentősen kevesebb szérum jön az országba, mint amennyire számítottunk. Kiemelte azonban, hogy ma újabb 450 ezer adag kínai Sinopharm-vakcina érkezett Budapestre, amit a szükséges vizsgálatok elvégzése után igyekeznek majd a leggyorsabban felszabadítani.

Müller Cecília tudatta, hogy egyre több terápia van a járóbeteg Covid-fertőzöttek számára is; ilyen a favipiravir, amely a brit vírusmutáns ellen is véd, és ami a betegség korai szakaszában adva nagyon hatásos. Hasonlóan eredményes a bamlanivimab-infúzióterápia is, amit háziorvos javaslatára a kórházban lehet megkapni, ám nem kell hosszasan benntartózkodni. A tiszti főorvos beszámolt róla, hogy

az előző héten regisztrált új betegek átlagéletkora 44,5 év volt, és 3100 település – az összes település 98 százaléka – érintett a járványban. A legtöbben a fővárosban, Pest és Győr-Moson-Sopron megyében fertőződtek meg, a legkevesebb új esetet pedig Zala megyében észlelték.

Elmondta azt is, hogy valamennyi település szennyvízében magas a vírus örökítőanyagának mennyisége.

A maszkviselési kötelezettség figyelmen kívül hagyása miatt az előző 24 órában összesen 606 esetben intézkedtek a rendőrök. Ez továbbra is nagyon magas szám, és folyamatosan emelkedik a szabályszegők aránya, pedig

most különösen fontos betartani a védelmi intézkedéseket – mondta Kiss Róbert alezredes, aki felhívta a figyelmet, hogy március 8-tól minden közterületen kötelező a maszkviselés. Az operatív törzs ügyeleti központjának vezetőhelyettese közölte: a kereskedelmi üzletekre, vendéglátóhelyekre, szálláshelyekre és szabadidős létesítményekre vonatkozó szabályok megszegése miatt eddig 847 rendőri intézkedésre volt szükség.

Ebből 215 esetben az üzemeltető vagy a tulajdonos mulasztását állapították meg, 632 esetben pedig az üzletek korlátozott nyitvatartására vonatkozó szabályokat nem tartották be, vagy az ott-tartózkodás tilalmát szegték meg. Az alezredes tájékoztatása szerint a kijárási tilalom és a közterületi magatartási szabályok, illetve a közterületi csoportosulások, gyülekezések tilalmának megsértése miatt tegnap 260 emberrel szemben intézkedtek a rendőrök. Tudatta azt is, hogy szerdán a Magyarország területén személyforgalomban átutazók 62 alkalommal sértették meg a tranzitszabályokat. Elmondta továbbá, hogy az előző napon 7893 esetben rendeltek el hatósági házi karantént, így jelenleg 46 302 személlyel szemben van érvényben ilyen korlátozó intézkedés. Közülük 4455-en vállalták, hogy a rendőrség mobiltelefonos applikáció segítségével ellenőrizze, betartják-e a karanténszabályokat.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.