Letartóztatták a Deák téri halálos késelőt és társait

Csütörtökön este az ultrák szervezésében tartanak megemlékezést a gyilkosság helyszínén.

2020. 05. 24. 11:00
null
Fotó: MTI/MIHÁDÁK ZOLTÁN
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Fővárosi Főügyészség indítványának helyt adva 30 napra letartóztatta a nyomozási bíró a Deák téri két halálos áldozatot követelő verekedés és késelés három gyanúsítottját. A 18 éves H. Krisztiánt minősített, több emberen elkövetett emberöléssel gyanúsítják. Ma H. Krisztián visszavonta a szombati beismerő vallomását és megfellebbezte a letartóztatásról szóló végzést, így az nem jogerős. Ugyancsak fellebbezett a 19 éves ikerpár egyik tagja, a felfegyverkezve, bűnsegédként elkövetett garázdasággal gyanúsított J. Marcell, így az ő letartóztatása sem jogerős. Ikertestvére, J. Dániel, aki a gyanúsítás szerint az egyik halálosan megsebesült, földön fekvő áldozatot megrugdosta, elfogadta a döntés, így letartóztatása jogerős.

Mint lapunk beszámolt róla, a 18 éves H. Krisztián beismerő vallomást tett arról, hogy péntekre virradóra a budapesti Deák téren megszúrt egy 16 és egy 21 éves fiút, akik a helyszínen az életüket vesztették. A törvényekkel már korábban is összetűzésbe került, javító-nevelő intézetet is megjárt H.-t aljas indokból több emberen elkövetett emberöléssel gyanúsítják. Az írásbeli vallomását azután tette meg, hogy a gyanúsított társai vallomásait elétárták. H. a két fiú leszúrása után elmenekült a helyszínről és a Nyugati téri aluljáróig meg sem állt. A Deák tértől 300 méterre egy parkoló autó alá dobta a gyilkos kést, ahol azt a rendőrök meg is találták. A térfigyelőkamerák felvételei, valamint a tanúk által adott személyleírás alapján alig 20 perccel a kettős gyilkosság után a Nyugati pályaudvarnál azonosították. Fehér sportcipője csurom vér volt. Elfogták és előállították.

A 19 éves J. ikrek, Dániel és Marcell ugyancsak beismerő vallomást tettek szombaton, és részletesen elmondták a BRFK életvédelmi nyomozóinak, hogy szerintük hogyan történt a tragédia, kitértek saját szerepükre is. Eszerint J. Dániel volt az, aki az egyik, már földön fekvő, megkéselt áldozatot többször fejberúgta. Az ikreket felfegyverkezve elkövetett garázdasággal gyanúsítják, Dánielt elkövetőként, Marcellt bűnsegédként.

A Fővárosi Főügyészség szombaton indítványozta az illetékes nyomozási bírónál, hogy mindhárom gyanúsítottat helyezze letartóztatásba, mivel – tekintve az előéletüket és élethelyzetüket – másként nem biztosítható a terheltek eljárásbeli jelenléte, a bizonyítás zavartalansága és a bűnismétlés veszélye is fennáll.

A hivatalos közlemény és a megalapozott gyanú szerint 2020. május 22-én, hajnali fél négy körül a V. kerületi Deák Ferenc téren két, fiatalokból álló társaság összeverekedett. Egy tizennyolc éves férfi (H. Krisztián) a nála lévő késsel két sértettet megszúrt, akik a földre estek. Az egyik földön fekvő sértettet egy tizenkilenc éves férfi még többször megrúgott, miközben egy másik tizenkilenc éves férfi támogatólag volt jelen (A J. ikrek). A két megszúrt fiatal (a 21 éves Gergő és a 16 éves László) a helyszínen életét vesztette. Az Origo információi szerint Gergővel több barátja mellett testvére is ott volt a Deák téren pénteken hajnalban, és őt is megsebesítette a gyilkossággal gyanúsított 18 éves fiú kése. A portál információi szerint Gergő öccsét a lábán érte a szúrás, és csak szombaton délután engedték ki a kórházból.

A két áldozat, a 21 éves Gergely az Újpest/Vízművek, a 16 éves László a REAC szurkolói voltak. Utóbbi apa és édesanya nélkül, nagymamájával és testvérével élt. Szüleit sajnálatosan korán elveszítette, édesanyja néhány hete ment el. Gergely édesapja hivatásos börtönőr, aki éppen az elítélt bűnözőktől védi az állampolgárokat, a társadalmat.

Szombaton este az UTE Megyeri úti stadionjánál mécseseket gyújtottak a két labdarúgó szurkoló emlékére, egyben tiltakoztak a budapesti utcákon elszabadulni látszó erőszak miatt.

Csütörtökön este 7 órától az ultrák szervezésében emlékeznek meg Gergelyről és Lászlóról a gyilkosság helyszínén, a Deák térnél.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.