Ma tárgyal a parlament a pedofilellenes törvénycsomagról

A parlament elé kerülő pedofilellenes törvénycsomag többek között a büntető törvénykönyv lényeges szigorításán túl a gyermekek sérelmére szexuális bűncselekményt elkövetők nyilvántartását, valamint a Gyermekvédelmi Internet-kerekasztal hatáskörének a bővítését is tartalmazza. A DK képviselője a bizottsági vitában nem támogatta a gyermekek védelmét szolgáló kormánypárti előterjesztést.

2021. 06. 01. 6:38
null
A szülő megbizonyosodhat arról, ki foglalkozik a gyermekével Forrás: 123RF
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A pedofil cselekmények visszaszorítását, a gyermekek fokozottabb védelmét várják a büntető törvénykönyv szigorításától az előterjesztők, Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője és Selmeczi Gabriella, a párt frakcióvezető-helyettese. A képviselők a mai ülésnapon tárgyalják a múlt hét kedden a Ház elé került javaslatcsomagot.

Az előterjesztéssel kapcsolatban a KDNP politikusa, Nacsa Lőrinc a közösségi oldalán hívta fel a figyelmet a DK pedofiltörvény szigorításához való hozzáállására, mivel a Gyurcsány-párt képviselője, Varga Zoltán a bizottsági ülésen nem szavazta azt meg.

Mint azt korábban megírtuk, a javaslat létrehozza a gyermekek sérelmére szexuális bűncselekményt elkövetők nyilvántartását, amelyben kizárólag azon jogerősen elítélt személyek adatai lesznek elérhetők, akik a bűncselekmény elkövetésekor a tizennyolcadik életévüket betöltötték. Ez technikailag nem egy új nyilvántartás, hanem hozzáférési lehetőség a meglévő bűnügyi nyilvántartás szűk metszetéhez egy szélesebb kör számára. A rendelkezés célja nem a stigmatizáció, hanem az, hogy egy szülő vagy tanár megbizonyosodhasson arról, hogy a gyermekkel közvetlenül kapcsolatba kerülő személy nem követett-e el korábban szexuális bűncselekményt.

A szülő megbizonyosodhat arról, ki foglalkozik a gyermekével

A nyilvántartáson túl fontos még a gyermekek sérelmére elkövetett bűncselekményekért járó büntetési tételek megemelése, illetve az, hogy akit ilyen típusú, súlyos bűncselekmény miatt ítélnek el, nem helyezhető feltételesen szabadságra, a büntetését teljes egészében le kell töltenie.

Változik a munka törvénykönyve és a kormányzati igazgatásról szóló törvény is: a hatályos szabályok alapján a kiskorú nevelését, felügyeletét, gondozását, gyógykezelését végző munkáltató meghatározott ideig nem létesíthet munkaviszonyt a szexuális bűncselekmények miatt elítélt személyekkel. Ezt a kört kibővíti a javaslat a tizennyolcadik életévét be nem töltött személy részére szabadidővel, szórakozással, sportolással összefüggő szolgáltatást nyújtó munkahelyekkel.

Erősödik továbbá a 2014-ben létrehozott Gyermekvédelmi Internet-kerekasztal hatásköre is. Ha például egy csatorna úgy tölti fel egy valóságshow felnőtt-tartalmat ábrázoló adását az online térbe, hogy azt nem egy elkülönült, figyelmeztetéssel ellátott oldalra teszi, a kerekasztal felszólíthatja majd a megfelelő lépések megtételére, vagy a videó eltávolítására.

A kerekasztal ezentúl egyfajta civil figyelő szerepet is játszik a médiaszabályozásban, a módosítással lehetősége lesz egyéni eseteket, műsorokat, internetes tartalmakat vizsgálni és felkeresni a szolgáltatókat a gyermekekre veszélyes tartalom eltávolítása vagy megfelelő besorolása érdekében.

Ha ennek nem tesznek eleget, honlapjukon nyilvánosságra hozzák a jogsértés tényét, és kezdeményezik a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) eljárását a szolgáltató ellen.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.