Ma van az országos gyermekdiabétesz-nap

A cukorbetegséggel élő gyermekeket nevelő családok helyzetéről posztolt közösségi oldalára Novák Katalin.

Magyar Nemzet
Forrás: Facebook/Novák Katalin2021. 01. 11. 15:50
null
El kell fogadni például, hogy az embernek a saját kisfiát kell megszúrnia Fotó: Teknős Miklós
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kevesen tudják, mit is jelent 1-es diabéteszes gyermeket nevelni. Ez nem olyan, mint amikor a „nagymamának kicsit magas a cukra”, hanem folyamatos készenlétet igényel. Sok lemondással és áldozattal jár.

A diabos gyerekek egyik napról a másikra nőnek fel; tanulnak meg arányokat számolni, inzulint beadni, vércukrot mérni

– magyarázta Novák Katalin, családokért felelős miniszter az országos gyermekdiabétesz-napon közzétett bejegyzésében.

https://www.facebook.com/csaladesifjusag/photos/a.646993832066519/3404330186332856/

A miniszter felhívta a figyelmet arra, hogy a diabétesszel élő gyermekek helyzetén a polgári kormány is igyekszik segíteni. Érdekükben több döntés is született a közelmúltban – írta posztjában.

A legkorszerűbb eszközök (inzulinpumpa, szenzor) szinte ingyenesek, mindenki számára elérhetőek, GYOD-ra is jogosultak lettek azok a családok, ahol ez indokolt, segítjük a diabos gyermekek táboroztatását, fejlesztjük a gyermekdiabétesz-központokat, támogatjuk a diabéteszes gyerekekkel foglalkozó civil szervezeteket – sorolta a miniszter.

„Van még feladatunk! Az óvodákban, iskolákban garantálni, hogy a diabos gyerekek a többiekkel tanulhassanak, sportolhassanak, és biztosítsuk a megfelelő étkezés feltételeit a köznevelésben” – írta a jövőbeli tervekről Novák Katalin, aki sok erőt is kívánt a diabéteszes gyermeket nevelő családoknak.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.