Magánrepülővel hozták haza a családot Izraelből

Interneten kért segítséget egy budapesti család, amely még februárban utazott ki Izraelbe a súlyosan beteg apa kezelésére. Egy kis, Vaskúton bejegyzett légitársaság vezetője vállalkozott a szülők és a három gyermek hazahozatalára, Michna Ottő személyesen utazott ki értük Tel-Avivba és nemzetközi együttműködés révén sikeresen megoldotta a feladatot.

Végh Attila
Forrás: Facebook2020. 04. 19. 20:25
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A koronavírus miatt leállított légiforgalom következtében Izraelben ragadt egy háromgyermekes – a legkisebb mindössze 9 hónapos – magyar család. Négy hétig várták, hátha enyhülnek a rendelkezések, de egyetlen légitársaság sem indított gépeket a tel-avivi terminálról. A kétségbeesett család interneten mesélt a honvágyáról, tartalékai kimerüléséről, ami egy Magyarországon, Vaskúton bejegyzett, pilótaképzéssel, kisrepülőgép bérléssel foglalkozó cég vezetőjéhez is eljutott. A bajai Michna Ottó személyesen utazott ki repülőgépével a magyar családért.

A kis légitársaságot egy magán mentőszolgálat munkatársai keresték meg a kint rekedt család történetével. Az orvosok elmondták a cég vezetőjének, hogy az édesapát nyirokrák miatt kezelték, a vírusfertőzés végzetes lenne a legyengült szervezetnek, a légiszállításon kívül nincs más lehetőség a steril hazaszállítására. Michna Ottó azonnal vállalta, hogy megszervezi a hazautat. A repülési, leszállási engedélyek beszerzése mellett meg kellett szervezni az üzemanyagellátást is, a kis cég kis gépei nem tudják egyben megtenni az utat Izraelig, Athénban fel kellett tölteni a tartályokat. Ráadásul a kis gép csak 4000 méteres magasságban tud repülni, amíg van természetes oxigén ellátás. Majdnem négy órát kell repülnie a tenger felett is, ami nyáron nem lenne probléma, április közepén azonban még jegesedésre is számítani lehet ebben a magasságban, emiatt a pilótának szintén kihívás volt a repülőút.

Az engedélyek beszerzésében a pécsi reptér egyik vezetője, Szőke Tibor segített a családnak, és a hazaszállításra vállalkozó cégvezető-pilótának. Az izraeli légtérbe normális körülmények között sem repülhet be akárki, s a lezárt kifutópályák miatt megduplázódott a leszálláshoz szükséges engedélyek beszerzésének száma. A MOSZAD, az izraeli titkos szolgálat is átvilágította, ki és kikért akar berepülni országukba. Szerencsére április 13-ára megérkeztek a különleges belépési protokollra érvényes kódok, rádiófrekvenciák, ezek nélkül az izraeli hadsereg vadászgépei lelőtték volna a légtérbe behatoló légi járművet.

Tel-Aviv repülőterét csak a magyar kisgépnek nyitották meg aznapra. Kihalt, üres kifutópályák, lezárt terminálok közt landolt Michna Ottó, a Covid-19 miatt elrendelt veszélyhelyzet miatt el sem hagyhatta a gépét, az országba belépni nem lehetett. Az izraeli hadsereg mentői hozták a kifutópályára a magyar családot, és szintén a katonák töltötték fel kerozinnal a repülőgépet.

Visszafelé szembeszélben repült a gép, a görög légi irányítás vészhelyzeti lehetőségként biztosította volna a leszállást Rodoszon a repülőnek, ha az utasokkal teli gép nem bírt volna a széllel. Szerencsére a cégvezető-pilótának nem kellett élnie ezzel a lehetőséggel, egy újabb athéni tankolás után Pécsett sikeresen landoltak. A repülőutat a gyerekek és szüleik is szinte végigaludták.

A háromgyermekes család ezután a már rokonaik által előre előkészített, steril laksásba ment, ahol a külföldről hazatért magyar állampolgárokra érvényes veszélyhelyzeti szabályok szerint több hetes karantén alá kerültek, de legalább már itthon, szeretteik felügyelete, segítsége, ellátása mellett. A korábban autóversenyzőként is sikeres cégvezető-pilóta örült, hogy segíthetett, büszke volt ugyanakkor a repülési teljesítményére is. A feladatot alapos tervezéssel, és precíz végrehajtással sikerült megoldania, amiben hatalmas szerepe volt az útvonal kijelölőinek, az engedélyek beszerzőinek, a gépet felkészítő szerelőknek, s a külföldi repterek munkatársainak.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.