„Magasba emelték a levágott fejet, azt üvöltötték, hogy Allah akbar!”

Tanúmeghallgatással folytatódott csütörtökön a tömeges kivégzésekkel, terrorcselekménnyel és embe­riesség elleni bűntettel vádolt szír, Hasszán Farhud büntetőpere. Az ISIS hóhérjának tartott férfi konokul tagad mindent. Egykori szomszédja azt mesélte: unokatestvérével is Farhudék csoportja végzett. A fiút fejbe lőtték, levágták a fejét, amivel később a vádlott pózolt.

2020. 01. 24. 10:39
null
A vádlottról az is kiderült, hogy korábbi állításával ellentétben nem lehet analfabéta Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Zárt hírközlési láncon keresztül hallgatták meg csütörtökön a Fővárosi Törvényszéken az Iszlám Állam (ISIS) hóhérjának tartott Hasszán Farhud perében azt a három szír tanút, akik a vádlott bűnösségét támasztották alá a nyomozás során. Elsőként Farhud egykori rakkai szomszédja jelentkezett be Belgiumból. A férfi azonnal felismerte a vádlottat, még azt is megmondta, hogy az anyja szülés közben halt meg. Arról is beszélt, hogy a szomszéd néhány osztályt biztosan elvégzett, ami azért is fontos, mert vallomásával ellentétben mégsem analfabéta. A tanú elmondta: Hasszán Farhud a terrorszervezet egyik helyi egységét vezette, amely elhurcolta és lefejezte az unokatestvérét. Az erről készült videót már Belgiumba érkezve látta a világhálón és felismerte rajta volt szomszédját, ezért feljelentést tett a belga rendőrségen. A férfi hozzátette: a testvére tinédzser gyerekével is Farhudék csoportja végzett. A fiút fejbe lőtték, levágták a fejét, amellyel aztán a vádlott pózolt. A tanú a bíróság előtt is megismételte: Szíriában mindenki tudta, hogy Hasszán Farhud az ISIS hóhérja, afféle emír egy kivégzőosztag élén.

– Ki vagy te? – reagált a vádlott a tanú vallomására. Eleinte megismerni sem akarta, aztán rájött, hogy egykori szomszédja az, azt azonban konokul tagadta, hogy bármit is elkövetett volna.

A vádlottról az is kiderült, hogy korábbi állításával ellentétben nem lehet analfabéta
Fotó: Havran Zoltán

Védője, Kelen László olyan indulatosan esett neki a tanúnak, hogy a bírónak kellett megintenie, viselkedjen a bíróság tekintélyének megfelelően. Kelen szerint a tanú három vallomásában háromféle előadást tartott. Az első néhány szavas bejelentést később adatokkal, nevekkel és időpontokkal egészítette ki. A tanú szerint a családjától jutott újabb információkhoz, amelyeket elmondott a belga rendőröknek. Az ügyvéd kérdésére, miként ismerte fel a lefejezésről készült videón Farhudot, miközben három szakértő sem tudta egyértelműen azonosítani, a tanú azt mondta: Akkor hosszú haja volt, de a szeme ugyanaz, az nem változott. Egy szakértő egyébként 53 százalékos bizonyossággal azt mondja, Farhud van a lefejezős videón, a másik kettő nem tudott állást foglalni a felvétel rossz minősége miatt.

A szünet után a második tanú Máltáról jelentkezett be. Szintén felismerte Farhudot, egy településen éltek. Szerinte amikor az ISIS betört a városukba, a vádlott már a szervezet tagja volt. Gyilkoltak, raboltak, loptak, és Farhud az ő nagybátyját is megölte. Látta, ahogy az utcán kivégeznek egy férfit, mert az a szír hadsereg tagja volt. Farhud egyik társa próbálta levágni a férfi fejét, de a kés életlen volt, ezért Farhud átvette azt, és végül ő választotta le a fejet a törzsről.

– Magasba emelték a levágott fejet, és azt üvöltötték, hogy Allah akbar!, büszkék voltak a tettükre – mondta a tanú, aki szerint Farhudék az áldozatokat vagy lelőtték, vagy lefejezték. Ezután levetítettek egy lefejezésről készült videót, amire Farhud azt mondta: – Nem vagyok rajta a felvételen.

A harmadik tanú, egy nő, szintén Máltáról jelentkezett. Felismerte Farhudot, aki annak idején az egyik társával együtt, véres késsel a kezében benyomult a házukba. A fiát keresték, aki a szír hadsereg tagja, de nem volt otthon. Az asszony gyilkosságot nem látott, de az unokatestvérének is levágták a fejét, és a szomszédjait is meg­gyilkolták.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.