Magyar Gripenek védik a Baltikum légterét

Szerdától ismét a Magyar Honvédség légiereje biztosítja négy hónapon át a balti légtér, Észtország, Litvánia és Lettország védelmét – derül ki a NATO tájékoztatójából.

2019. 05. 02. 7:05
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szerdától ismét a Magyar Honvédség légiereje biztosítja négy hónapon át a balti légtér, Észtország, Litvánia és Lettország védelmét, négy Gripen vadászgéppel és mintegy százfőnyi személyzettel – derül ki a NATO tájékoztatójából. A megállapodás értelmében a magyar katonák először 2015-ben látták el ezt a feladatot.

Az Észak-atlanti Szövetség olyan tagországok légtérvédelmének ellenőrzésében vállal szerepet, amelyek nem rendelkeznek vadászrepülőgépekkel. A Balti Fegyveres Légvédelmi Készenléti Alegység a litvániai Siauliai repülőtéren augusztus végéig látja el feladatát. A légierő legfontosabb feladatai-ról egyébként Benkő Tibor honvédelmi miniszter egy háttérbeszélgetésen elmondta: száz-százhúsz átképzett, illetve kiképzett pilótára lesz szüksége a Magyar Honvédségnek, akik a légierő új helikopterein teljesítenek szolgálatot. Ezért megkezdték Szolnokon a pilótaképzés újraindítását. A katonák kiképzése és átképzése is kiemelt része a honvédelmi és haderőfejlesztési programnak – hangsúlyozta a miniszter.

Benkő Tibor emlékeztetett: a haderőfejlesztési program tartalmazza a többi közt a hazai hadiipar újraélesztését. Kiskunfélegyházán – ahol jelenleg a honvédség cseh-magyar kézifegyvereinek összeszerelése zajlik – az év második felében megindul a sorozatgyártás is – mondta a miniszter. Közölte: az elmúlt négy évben csaknem kétszáz magyar tiszt és altiszt vett részt több szemeszterből álló iskolarendszerű képzésen a világ számos nagy múltú oktatási intézményében.

Benkő Tibor kitért arra is, hogy az idén elindítják a kiberakadémiát, amely Szentendrén az Altiszti Akadémián működik majd, ösztöndíjakkal csábítják a fiatalokat a katonai pályára, elindítottak egy honvédelmikadét-programot, és már 49 oktatási intézmény kérte a honvédelmi alapismeretek oktatási lehetőségét.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.