Magyar innováció egyszerűsíti le a koronavírus kimutatását

Az Egyesült Államokban heti háromszázezer darabot használnak abból a magyar–amerikai közös fejlesztésű PCR-tesztből, amely lényegesen lerövidíti, leegyszerűsíti és olcsóbbá teszi a koronavírus kimutatását. A hamarosan Európa-szerte forgalomba kerülő AzureSeq–200 már hazánkban is bizonyított, az innovációban kulcsszerepet vállaló magyar cég vezetője pedig elmondta lapunknak, hogy az influenzaszezonra egy másik újítással is készülnek.

Veres László István
2020. 10. 05. 20:38
null
Hayward, 2020. július 3. Koronavírus-tesztelésre várakoznak emberek a Kaliforniai Egyetem kampuszán Haywardban 2020. július 2-án. MTI/EPA/John G. Mabanglo Fotó: John G. Mabanglo
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A magyar tulajdonú, nemzetközi piacon is jelen lévő Omixon Biocomputing Kft. bejelentette, hogy az AzureSeq–200 elnevezésű, koronavírus kimutatására alkalmas egylépéses PCR-tesztje megkapta a CE jelet, ami azt hivatott jelezni, hogy a termék a rá vonatkozó előírásoknak megfelel és szabadon forgalmazható az Európai Gazdasági Térség belső piacán.

Az AzureSeq–200 CE egy forradalmian új laboratóriumi folyamatot alkalmaz, ez az első, klinikailag is bizonyítottan működő termék, amely lehetővé teszi az RNS-kivonás nélküli víruskimutatást hagyományos laboratóriumi eszközökön.

A magyar cég az AzureSeq–200 CE terméket a kaliforniai SeqOnce Biosciences céggel együttműködve fejlesztette ki és kizárólagos forgalmazási jogai vannak Európában, a Közel-Keleten és Afrikában.

– Egy hagyományos koronavírus-tesztelés két fő lépésből áll. Az első az, hogy a mintából ki kell vonni az örökítőanyagot (RNS), a második pedig, hogy azt egy enzimatikus reakcióban sokszorosítani kell. Ha a többszöröződés megtörténik, akkor detektálható a vírus, tehát vélhetően fertőzött személyről van szó. A lényeg, hogy mindkét lépés egy külön munkafolyamatot jelent – mondta el a Magyar Nemzetnek Bérces Attila, az Omixon vezérigazgatója.

Hozzátette, ők az első lépést, az örökítőanyag kivonását egyszerűsítették le egy szimpla hőkezelési eljárásra, amelyhez – ellentétben a hagyományos módszerekkel – nem kellenek drága reagensek, nincs szükség az akár többórás folyamatra és az emberi munka igénye is lecsökken.

– Humánerőforrás tekintetében akár megduplázható a kapacitás, mert azok a munkatársak, akik az RNS-kivonást végeznék, ehelyett tudják a további PCR-vizsgálatokat végezni. A leletre sem kell napokat várni, a mi eljárásunk ideje ugyanis kilencven perc, és 96 minta vizsgálata végezhető el egyszerre – tudatta a cégvezető, hozzáfűzve: a drága, tesztenként 2000–4000 forintba kerülő reagenst kiváltó hőkezelési eljáráshoz pedig csupán egy olyan, 150 ezer forintos hűtőblokkra van szükség, ami szinte valamennyi laboratóriumban megtalálható.

A mintavétel továbbra is az orrból és a garatból történik. Fotó: MTI/EPA/Ronald Wittek

Bérces Attila beszámolt róla, hogy

az AzureSeq–200 CE egy magyar–amerikai közös fejlesztés, amely nagyon jelentős hazai hozzáadott értéket tartalmaz, maga a teszt pedig magyar terméknek, az Omixon saját márkás termékének számít. A gyártás az Egyesült Államokban zajlik, ahol már nagy mennyiséget, heti háromszázezer darabot használnak belőle.

A teszt idehaza is bizonyított, már négy laboratórium is kipróbálta, illetve elvégezte a teljesítményértékelését, és megfelelőnek találta. – Most, hogy megkaptuk a hatósági jóváhagyást, elkezdődhet a magyarországi forgalmazás, az AzureSeq–200 CE ára pedig nem lesz magasabb a jelenleg piacon lévő tesztekénél – hangsúlyozta a vezérigazgató.

Az alapvetően transzplantációs diagnosztikai teszteket fejlesztő cég vezetője beszélt arról is, hogy az innováció itt nem állt meg, ugyanis elkészült a koronavírust az influenzától megkülönböztető tesztjük, amelynek heteken belül megkezdődhet a gyártása. Bérces Attila úgy fogalmazott, ezzel az eszközzel a koronavírus mellett az influenza kimutatása is a teszt része lesz úgy, hogy a laboratóriumoknak nem kell pluszmunkát végezniük, és a reagensköltségekben sem jelent majd többletet.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.