Koronavírus elleni magyar készítményt tesztelnek

A készítmény a súlyos tünetek kialakulásának megelőzésében lehet hatásos, és várhatóan ősz végére juthat el az embereken végzett klinikai tesztelések szakaszába.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2021. 01. 26. 11:23
null
Magyarok által fejlesztett oltóanyag is készül Fotó: MTI/kormany.hu/Árvai Károly
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A magyar készítményt a koronavírus-fertőzés enyhe vagy középsúlyos tünetei esetén lehetne alkalmazni. Előnye, hogy nincs szükség hónapokra az immunitás kialakulásához: a befecskendezéstől számított tizenkét óra alatt már kialakítja azt – mondta Kacskovics Imre immonológus, az ELTE Természettudományi Karának dékánja kedden, a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

A magyar készítmény mindössze tizenkét óra alatt kialakítja majd a szervezet védettségét
MTI/Rosta Tibor

A készítmény működési mechanizmusáról elmondta, hogy a gyógyszer egy olyan „antitestféle”, mint amelyet a szervezet is előállít a védőoltás hatására,

azonban a magyar készítménynek nincs szüksége hónapokra a védettség kialakításához, hanem a befecskendezéstől számított tizenkét óra múlva már ellenállóvá teszi a szervezetet.

A szakember hangsúlyozta, hogy a magyar készítménynek a megelőzésben lehet komoly szerepe. Kiemelt haszna lehet a kockázati csoportba tartozó, idős vagy krónikus megbetegedésekben szenvedő emberek kezelésében a koronavírus-fertőzés korai szakaszában. A sejtkísérletek bebizonyították, hogy a szer használata mellett a koronavírus nem képes a fertőzésre.

Az állatkísérleteket még többször megismétlik, majd következnek a toxikológiai vizsgálatok, és végül – várhatóan ősz végén – az embereken végzendő klinikai tesztek.

A gyógyszerfejlesztési konzorcium vezetője a műsorban elmondta, hogy a Richter Gedeon Nyrt. szakembereinek sikerült előállítaniuk a vegyületet.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.