Magyar rendőrök védik a szerb–macedón határt

Száznál is több magyar rendőri kontingens segített már Észak-Macedónia és Szerbia határőrizetében

Végh Attila
2021. 03. 31. 11:50
ORFK határrendészet
Magyar járőr figyeli macedónia Görögországgal határos völgyeit Forrás: police.hu
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Útjára indult március 31-én reggel a százhatodik, a balkáni migrációs útvonal határait külföldön ellenőrző magyar rendőri egység. A Szerbiában szolgáló 47., és Észak-Macedóniában segítő 59. magyar rendőri kontingens tagjait előző nap Budapesten, a Készenléti Rendőrség központi objektumában Czukor Gergely rendőr alezredes, az Országos Rendrő-főkapitányság határrendészeti főosztályának osztályvezetője búcsúztatta. A parancsnok a rendőrök köszöntésekor elmondta, a magyar rendőrség elkötelezett abban, hogy az illegális migránsokat megakadályozza abban, hogy bejussanak hazánk, illetve az Európai Unió területére. Ennek érdekében a rendőrség a Magyarország területén végzett feladatai mellett felajánlotta a támogatását a nyugat-balkáni országoknak.

A 106. rendőri kontingens búcsúztatása
Fotó: Police.hu

A magyar rendőrök fő feladata a járőrszolgálat lesz a jogellenes határátlépések megelőzése és felderítése érdekében, illetve közreműködnek az embercsempészek és az illegális migránsok előállításában, elszámoltatásában, adataik rögzítésében. A magyar határrendészek nemcsak a határ közvetlen közelében fognak szolgálatot teljesíteni, hanem – az itthon már eredményesen alkalmazott taktika szerint – a mélységi területeken található utakon is. A kontingensek a magyar rendőrség megkülönböztető jelzéseivel ellátott terepjáró gépkocsikkal, éjjellátó készülékekkel, kézi és mobil hőkamerával támogatják az érintett határszakasz védelmét.

Magyar járőr figyeli Macedónia Görögországgal határos völgyeit
Fotó: Police.hu

A macedón–görög határ egy szakaszán a magyar–szerb határhoz hasonló műszaki zárat alkalmaznak, így jól jön a nemzetközi szolgálatban a rendőreink tapasztalata. A magyar kontingesnek a görög oldalról Macedónia területére illegálisan átlépő bevándorlók felkutatása a feladata. A csongrádi, kiskun határszakaszt védő műszaki zárnál a macedón kerítés jóval kisebb, a migránsok a drótok átvágásával vagy a kerítés tetejére fektetett kabátokon, pokrócokon, matracokon keresztülmászva jutnak be jogellenesen az országba. Napközben jellemzően megbújnak a lakott területeken kívül, az erdőkben, csak akkor bújnak elő, ha értesítik őket és embercsempész autó érkezik értük. A magyar határvadászok ezeket a trükköket már ismerik, így azokon a szakaszokon, ahol ők védik a macedón határt, nullára csökkent az illegális határátlépések száma.

Az utolsó határ menti kis faluban is magyar járőrök vigyáznak a helyeik biztonságára
Fotó: Police.hu

A harmincfős észak-macedón és a húszfős szerb kontingensben szolgálatot teljesítő magyar rendőrök saját szolgálati felszerelésükkel látják el feladataikat, intézkedési jogosultságukat a fogadó ország rendvédelmi szervének irányítása, felügyelete mellett gyakorolják. Az Észak-Macedóniából és Szerbiából hazatérő kontingensek tagjai – ugyanúgy, mint a magánútról hazatérő magyar állampolgárok – a negatív SaRS-CoV–2-teszt eredményéig járványügyi megfigyelés alatt maradnak, erre az időre szolgálatmentességet kapnak. A tesztjük költségét a rendőrség állja.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.