Magyar segítség a Nyugat-Balkán európai uniós csatlakozásához

A Balkán történelmileg és folyamatosan erősödő gazdasági szálakon keresztül kötődik az EU-hoz.

Forrás: MTI2020. 05. 27. 21:04
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem kérdés, hogy a Balkán történelmileg és folyamatosan erősödő gazdasági szálakon keresztül kötődik az unió egészéhez. A magyar agrártárca ezért mindent megtesz, hogy elősegítse a Nyugat-Balkán országainak integrációját – hangsúlyozta Belánszky-Demkó Zsolt, az Agrárminisztérium (AM) nemzetközi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára a délkelet-európai országok mezőgazdasági minisztereinek a járvány kapcsán tartott videokonferenciáján, melynek keretében a résztvevők megismerték a járvány alatt, a magyar agrárium védelmében hozott intézkedéseket is.

A helyettes államtitkár – az agrártárca szerdai közleménye szerint – kiemelte, hogy az Európai Bizottság új lendületet szeretne adni a Nyugat-Balkán európai uniós csatlakozási folyamatának. A balkáni nemzetek dinamizmust, frissességet és szélesebb gazdasági, kulturális lehetőségeket hozhatnak az egész kontinens számára. Magyarország elkötelezett abban, hogy gyakorlati segítséget nyújtson a térség államainak integrációs erőfeszítéseikhez, EU-tagságuk egyértelműen magyar érdek is – tette hozzá.

Belánszky-Demkó Zsolt a koronavírus-járvány kezelésével kapcsolatos hazai gyakorlati mezőgazdasági tapasztalatokat is részletesen megosztotta a résztvevőkkel, valamint tájékoztatást adott arról, hogy az élelmiszerek és a termények határokon át történő szállítása még ebben a különleges helyzetben sem szenvedett számottevő késedelmet.

Leszögezte, hogy nőhet a regionális együttműködések, valamint a lokalitás szerepe a krízis miatt, továbbá fokozni kell a nemzetközi élelmiszerbiztonsági kooperáció hatékonyságát.

Boban Ilic, a SWG (Nyugat-Balkáni Regionális Vidékfejlesztési Szervezet) főtitkára köszönetet mondott a gyakorlati segítségért, és üdvözölte, hogy a magyar kormány határozottan támogatja a nyugat-balkáni országok uniós csatlakozási folyamatát – írta az AM.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.