Magyarázkodik Göd polgármestere az iparűzési adó miatt

A momentumos városvezető szerint csak „a tisztázás kedvéért” vonták vissza a korábbi adócsökkentést.

2020. 05. 26. 19:03
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Magyarázkodásba bonyolódott Facebook-oldalán Balogh Csaba, Göd városának momentumos polgármestere, miután hétfőn megírtuk, hogy megemelte a helyi iparűzési adót.

„Adóemelés veszélyhelyzet alatt, avagy válságkezelés Momentum módra. Ilyen megjegyzéssel hívták fel lapunk figyelmét arra a gödi polgárok, hogy a város momentumos polgármestere önhatalmúlag megemelte a helyi iparűzési adót. A képviselő-testület május 19-én kelt határozatát Balogh Csaba saját hatáskörében, azon túlterjeszkedve terjesztette elő és hagyta jóvá, megkerülve a képviselő-testületet, mintegy 50 százalékos adóemeléssel sújtva a gödi vállalkozásokat. A határozat az összes vállalkozást, vagyis a legkisebb magánvállalkozókat, az orvosokat, vendéglátóhelyeket és a nagyvállalkozásokat is érinti. Balogh a határozattal megszüntette a korábbi önkormányzat azon határozatait, amelyekben évi 1,4 százalékra csökkentették az iparűzési adót a városban. Ez azonnali adóemelést jelent.” – írtuk egészen pontosan.

A polgármester bejegyzése szerint azonban úgy véli, hamis az írásunk. Azt írja: „Nem emelkedik az iparűzési adó. Az előző városvezetés a Samsung teljesítményéhez kötötten a rájuk vonatkozó ingatlanadó mértékét vitte volna le a jövőben 0%-ra, és általánosan az iparűzési adót 2%-ról 1,4%-ra. Ez a határozat érvényét vesztette a 136/2020 kormányrendelet miatt, tehát visszavontuk a tisztázás kedvéért. A Samsung adóiról a továbbiakban már Pest Megye Önkormányzata rendelkezhet.” – írja.

Az egy tollvonással megszüntetett korábbi önkormányzati határozat szerint azonban idén januártól már 1,4 %-os volt az iparűzési adó a városban. A 2018-as határozat – kettő is – egészen pontosan így szól: „1,4 %-os szintre csökkenti az iparűzési adó szintjét Gödön azokban az években, de legkorábban 2020-tól, amelyekben a Samsung SDI korrigált, a helyi adókról szóló törvény szerinti – vállalkozási szintű – az adóalapot csökkentő tényezők levonása utáni, az önkormányzati rendelet szerinti köteles adóalapja legalább 213 292 308 euró.”

Balogh Csaba a járvány miatti veszélyhelyzetben megkapott egyszemélyi hatalmával élve visszavonta a 2020-tól életbe lépett adócsökkentést, ami miatt a korábbi magasabb adó érvényes Gödön. Az adótörvény azonban tiltja, hogy az önkormányzatok év közben megemeljék az adóterheket.

A polgármesterrel egyébként a bejegyzéséhez hozzászólva vitába száll a korábbi városvezetés alpolgármestere, Pintér György is. „Polgármester Úr! A lakosság számára ígértünk két lépésben a lakóingatlanok 100 nm alatti része tekintetében 0%-ra csökkentést és nem a Samsungnak!!! Micsoda különbség!!! És ezt Önök sem vonták vissza, sőt..., folytatták, amit mi elkezdtünk – ahogy más területeken is...” – írja.

Összefoglalva: Balogh Csaba nem emelte meg az iparűzési adót Gödön, csak „a tisztázás kedvéért” visszavonta az előző testület adócsökkentésről szóló határozatát...

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.