Varga Judit: Magyarország az EU átlagánál jobban teljesít

A kötelezettségszegési eljárásokban hazánk jobban teljesít, mint az uniós átlag, ugyanis gyorsabban sikerül megoldanunk azokat – derül ki az igazságügyi miniszter mai Facebook-bejegyzéséből. Varga Judit pontról pontra cáfol egy napokban megjelent álhírt, amely ismét hazánkat igyekszik lejáratni.

Magyar Nemzet
Forrás: facebook.com/VargaJuditMinisterofJustice2020. 07. 04. 16:48
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az eljárások többségét az EU átlagnál rövidebb időn belül sikerül megoldanunk, és az EU átlagnál gyorsabban sikerül az Bíróság ítéleteinek is megfelelnünk – írta Fabeook-oldalán Varga Judit igazságügyi miniszter a HVG-n megjelent cikkre reagálva. A portál azt állította, soha nem volt még ennyi uniós eljárás Magyarország ellen.

Bejegyzésében Varga Judit rámutatott, a Bizottság évente közzéteszi a Belső Piaci Eredménytáblát, ami meghatározott mutatók mentén éves szinten elemzi a tagállamok teljesítményét a belső piachoz kapcsolódó irányelvek átültetésében és az uniós jog alkalmazásában. – A Belső Piaci Eredménytábla nem egyszerű olvasmány: nem árt érteni a számokat, tudni kell olvasni a sorok között és értelmetlen egyes statisztikai adatokat kiragadni a környezetéből. A HVG újságírója mindhárom legyet leütötte egy csapással – fogalmazott a miniszter.

– Helyesen említi ugyan, – folytatja posztját Varga Judit – hogy a kötelezettségszegési eljárásoknak különbözői fajtái vannak, így például az irányelvek átültetésének elmaradása miatti eljárások, amelyeket pusztán az irányelv átültetésében bekövetkezett késedelem ténye alapoz meg. Ebbe a kategóriába viszont pont nem tartoznak bele azok az ügyek, amelyeket példaként említ. Sőt, annak is elmulasztott utánanézni (vagy csak gondolni), hogy már a nevéből fakadóan – Belső Piaci Eredménytábla – sem vizsgálhat ez a jelentés olyan eljárásokat, amelyek az igazságszolgáltatásra vagy a Stop Soros törvénycsomagra vonatkoznak. Arra meg már szinte én szégyellem felhívni az újságíró figyelmét, hogy az EUB még sem a CEU, sem a Stop Soros ügyben nem hozott ítéletet, így nincs is „elkaszálva” semmi – közölte a tárcavezető.

Arra ki rámutat: az Eredménytábla egy adott év pillanatfelvétele. – A most megjelent jelentéssel érintett időszakban 1011 irányelvet kellett átültetniük a tagállamoknak. Magyarország ezt az uniós átlagnál jobban teljesítette, hiszen az elmaradása mindössze 0,5 százalékos volt, ami az uniós átlag alatt van, és jelentős fejlődés az egy évvel korábbi értékhez képest – ismertette az adatokat a miniszter. – Azt, hogy a Bizottság mégis miért indít velünk szemben több kötelezettségszegési eljárást, mint korábban, talán tőlük kellene megkérdezni. Tény, hogy Magyarországgal szemben előszeretettel, gyakran és gyorsan nyúl ehhez az eszközhöz, ami sokszor politikai megfontolásokat is tükröz. A lezárások tekintetében persze nem ennyire lelkes, jelenleg mintegy tíz olyan kötelezettségszegési eljárásunk van, ahol már minden kötelezettségünknek eleget tettünk, csak a lezáró döntést várjuk.

Tehát a hír igaz, csak éppen Magyarország az EU-s átlagnál jobban teljesít – összegezte Varga Judit.

https://www.facebook.com/VargaJuditMinisterofJustice/photos/a.2025259724159640/3475789779106620/?type=3&theater

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.