Magyarország csatlakozhat az orosz vakcina klinikai teszteléséhez

Az Oroszországból hazaérkező magyar egészségügyi küldöttség tapasztalatairól számolt be Kásler Miklós.

Veres László István
2020. 12. 07. 11:16
null
2020.07.14. Budapest Dr prof. Kásler Miklós miniszter Magyar Nemzet Éberling András Fotó: Andras Eberling
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az emberi erőforrások minisztere hétfői online sajtótájékoztatóján elmondta: az orosz egészségügyi miniszter meghívására egy magyar delegáció a helyszínen tekinthette meg az orosz fejlesztésű koronavírus elleni vakcina gyártásának körülményeit. A küldöttséget Kásler Miklós állította össze, és mint tudatta, abban részt vett a Nemzeti Népegészségügyi Központ virológuga, az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) négy specialistája, az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet egyik legkiválóbb intenzív terapeutája, valamint a Fluart Kft. szakértője. A tárcavezető hozzátette: a cég a továbbiakban kulcsszerepet kap a magyar oltóanyag-fejlesztésben. Kásler Miklós beszámolt róla, hogy

a delegációt először az orosz gyógyszerészeti intézetben fogadták, ahol választ kaphattak minden kérdésükre, majd felkereshették azt a rendkívül korszerű gyárat, ahol a vakcina előállítása történik.

– Az üzemben az oltóanyaggyártás valamennyi fázisát egy teljesen automata, digitális rendszer felügyeli, az ellenőrzést pedig „az orosz OGYÉI” is elvégzi – hangsúlyozta a tárcavezető. Közölte továbbá, hogy

a magyar szakemberek ezt követően meglátogathatták azt a poliklinikát is, ahol eddig 22 ezer embert oltottak be.

A beadást követően a páciensek néhány órát eltöltenek a klinikán, majd otthonukba bocsátják őket, úgy, hogy videókapcsolatot hoznak létre a telemedicina-központ háromszáz orvosa és a beoltottak között. Az orvos mindig ugyanazokkal a betegekkel beszél, és minden nap rögzíti az állapotukat. A kommunikáció kétirányú, ha a betegek bármilyen tünetet észlelnek magukon, felhívhatják a központot és tájékoztathatják az orvost.

– A delegáció egyértelmű véleménye az, hogy

nagyon modern, a WHO által előírt körülmények közt zajlik az oltóanyag fejlesztése. Most azt mérlegeljük, hogy csatlakozzunk-e a nagyvonalúan felkínált lehetőséghez, és bekapcsolódjunk-e a vakcinakutatás fázisának hármas szakaszába.

Ezzel a klinikai vizsgálattal három-ötezer magyar állampolgár juthat vakcinához – mondta el Kásler Miklós.

A tárcavezető arról is beszámolt, hogy hazánkban is elkezdik vizsgálni az ivermectin hatóanyagtartalmú parazitaellenes gyógyszer koronavírus elleni hatékonyságát. Az 1970-es években felfedezett, az ember- és állatgyógyászatban egyaránt alkalmazott készítményt az elmúlt harminc évben több mint három és fél milliárd ember használta, jelenleg Ázsiában, Afrikában és Dél-Amerikában 30-40, a koronavírus elleni hatékonyságát vizsgáló kutatás van folyamatban. A magyar klinikai tesztekben a Dél-pesti Centrumkórház és az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet vesz részt.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.