Magyarország első online kurzusa pároknak

A házasság jól hasonlítható egy akadálypályához: rendkívül izgalmas, de olykor kihívást jelent — áll a Harmat Kiadó által létrehozott online kurzus bevezetőjében, amely a héten nyílik meg. A tréning hat nagy fejezetből áll, olyan kérdésekkel, amelyek segíthetnek a házasság előtt állóknak és azoknak is, akik már hosszabb ideje párkapcsolatban élnek, de szeretnék felfrissíteni a házasságukat.

Szilágyi Anna
2019. 02. 13. 16:54
null
Vannak, akik nehezen kezdik el a terápiát Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Egy házasságot folyamatosan ápolni, gondozni kell ahhoz, hogy jól működjön és örömöt szerezzen a feleknek, ezt tapasztalom pszichológusként és magánemberként is– mondta el lapunknak Záborszky Zsófia, az Aurum Életműhely pszichológusa, aki hazánk első párkapcsolati online kurzusának egyik koordinátora. A héten útnak induló Házasság START című tréning hat nagy fejezetből áll, olyan témaköröket körüljárva, mint a házasságról való előfeltevések, a kora gyerekkori kapcsolataink hatása a párkapcsolatra, az őszinte kommunikáció és egymás szeretetnyelvének elsajátítása vagy az egészséges konfliktuskezelés.

A tréning segítségével felismerhető, hogy mikor jellemzi a kapcsolatot az elakadás, és hogyan formálható ez át fejlődéssé; ahogy arra is rávilágíthat, hogy a kapcsolatnak milyen erőforrásai vannak, és hogyan lehet ezekre támaszkodni, akár egy krízis idején is. A tréninganyag szöveges részekből, videókból, prezentációkból, munkalapokból, tesztekből és azok kiértékeléséből, önismereti kérdésekből és feladatokból épül fel. Ezeken kívül minden alfejezet végén található egy úgynevezett „Ülj le mellém” rész, amely a közös beszélgetést elősegítő kérdésekből áll, ezzel is elősegítve, hogy a párok minőségi időt tudjanak együtt tölteni.

– Mindezek nem váltják ki a jegyesoktatást vagy egy szakemberrel történő párterápiát, de segítenek abban, hogy időben tegyenek a házasságukért a párok – hangsúlyozta Záborszky Zsófia, aki elmondta: a praxisa során számtalan válást kísért végig, holott ezek a kapcsolatok a legtöbb esetben menthetők lehettek volna, ha nem a problémák elmérgesedésekor döntenek a terápia mellett, hanem sokkal korábban.

– Az online tréning ötlete éppen azért is merült fel – folytatta a pszichológus –, mert sokszor találkozom azzal, hogy nehezen kezdenek bele a párok egy terápiás folyamatba, akár idő- és energiahiány, akár az elköteleződéstől való félelem miatt, ugyanakkor érzik, hogy szükség lenne a kapcsolatuk megerősítésére. Számukra remek megoldást nyújthat ez a kurzus, amelyet a saját időbeosztásuk szerint csinálhatnak végig.

Vannak, akik nehezen kezdik el a terápiát
Fotó: Kurucz Árpád

A kurzus koordinátorai azt szokták javasolni, hogy hetente másfél-két órát foglalkozzanak a tréninggel a párok, így négy hónap alatt kényelmesen elvégezhető. A rendszeresség azonban nagyon fontos, hiszen ezzel is kifejezhetik a házastársak, hogy készek időt és energiát fektetni a kapcsolatukba. – A jegyespároknál pedig az fordul elő nagyon gyakran, hogy bedarálja őket az esküvőszervezés, és épp a lényeg, a közös életükre való lelki felkészülés marad el: nekik is ajánljuk az online tréninget – tette hozzá ­Záborszky Zsófia.

A Harmat Kiadó új koncepciója, hogy az eddig megszokott értékrendet új formákban is közvetítsék, a Házasság START az első online kurzus, amelyet meghirdetnek, de a jövőben több hasonló kezdeményezés vár­ható. – Az átlagember információszerzése az utóbbi időben jelentősen átalakult: egyre több ember egyre több időt tölt a monitor előtt, rövidebb egységek elolvasására van ideje, és több interaktivitást igényel. Erre a helyzetre építve fejlesztettük ki ­online tréningjeinket – olvasható a kiadó honlapján.

A tréning megvásárlását követően a résztvevők a zárt Facebook-csoporthoz is csatlakozhatnak, ahol beszélgethetnek a trénerekkel – az Aurum Életműhely pszichológusaival –, valamint személyes megosztásokra is van lehetőség, hasonló élethelyzetű és szemléletű, a kapcsolatért tenni vágyó párok személyében.

– Olyan is előfordul, hogy a párnak csak az egyik tagja motivált arra, hogy elvégezze az online kurzust. Nekik azt szoktam javasolni, hogy egyedül is bátran vágjanak bele, hiszen ha az egyik fél gondolkodása, hozzáállása elkezd formálódni, az a párjára és az egész párkapcsolatra is jó hatással lesz – hangsúlyozta Záborszky Zsófia. Hozzátette: lehet, hogy a másik fél eleinte idegenkedik az önismerettől és a kapcsolatépítés ilyen formájától, de ha azt látja, hogy a párja lelkesedik a kurzusért, miközben nem helyez nyomást rá, hogy mindenképpen együtt végezzék el, akkor egy idő után maga kezdhet el érdeklődni, és lehet, hogy előbb-utóbb ő kérdez rá, néha csatlakozhat-e.

– Sajnos jelenleg az oktatás nem helyez hangsúlyt az önismeretre, illetve a kapcsolati készségekre, mint amilyen a kommunikáció vagy a konfliktuskezelés, de hiszünk abban, hogy mindezek felnőttkorban is fejleszthetők, és könnyen szerezhető gyakorlat az akadályok közös legyőzésére; ebben is igyekszik segítséget nyújtani a Házasság START kurzus – összegezte a pszichológus.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.