Magyarország felkészülten várja a járvány újabb rohamait

Magyarország élen jár a védekezésben az európai országok között: a kormány hatékony válságkezelésbe fogott, így biztos, hogy a 2008-as világválság baloldali félrekezelésének kudarca nem ismétlődhet meg. A Századvég Gazdaságkutató kedden közzétett elemzésében sorra veszi mindazon feltételeket, amelyek a koronavírus elleni sikeres küzdelemhez szükségesek.

2020. 04. 08. 8:47
null
Eddig sikeres a harc a láthatatlan ellenséggel Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A koronavírus-járvány kezelése a magyar egészségügyi rendszert érintő számos kritikát okafogyottá tett, hiszen az Eurostat adatai szerint a százezer lakosra jutó kórházi ágyak száma hazánkban a negyedik legmagasabb az Európai Unió­ban – olvasható a Századvég Gazdaságkutató elemzésében. Maurer Szemere egészségügyi üzletágvezető írásában rámutat: Olaszországban és Spanyolországban nagyjából a fele, az Egyesült Királyságban és Svédországban harmadannyi ez az arány a magyarországihoz képest. Közben rohamtempóban épülnek a mobil járványkórházak, s míg a pandémia kirobbanásakor 2560 lélegeztetőgép állt rendelkezésre Magyarországon, márciusban további 86 készülék érkezett Kínából, számos egyéb védőfelszereléssel együtt. Mindeközben a Nemzeti Népegészségügyi Központban március 17-én sikeresen izolálták a vírust, a Pécsi Tudományegyetem kutatói pedig 23-án bejelentették, hogy meghatározták a koronavírus teljes genetikai kódját, amely mérföldkő lehet a vakcinafejlesztésben.

A Századvég Gazdaságkutató üzletágvezetője kifejti: amennyiben bebizonyosodik, hogy széles körű BCG-átoltottság esetén a Covid-19-járvány terjedése lassabb, lefolyása pedig enyhébb, erőforrásai segítségével Magyarország egyenrangú félként vesz majd részt a gyógyszerkutatásban és vakcinagyártásban. Sokatmondó, hogy míg hazánkban 1954 óta minden újszülött megkapja a TBC elleni védőoltást, addig Olaszországban soha nem volt kötelező ez a vakcina, Spanyolországban és Franciaországban pedig korábban felfüggesztették a programot.

Eddig sikeres a harc a láthatatlan ellenséggel
Fotó: Kurucz Árpád

A fertőzés terjedésének leghatékonyabb, azonnal megvalósítható – és mint ilyen, egyetlen – módszere a kontaktus­szám csökkentése és a személyes távolságtartás, kiegészítve a higiénés szabályok követésével. Az elképzelést a megvalósítás követte: a külföldi utazásokra vonatkozó szigorú szabályokat vezettek be, a rendezvényeket betiltották, a vendéglátóhelyeket bezárták, a köz- és felsőoktatás átállt a digitális munkarendre, valamint bevezették a karanténszabályokat – sorolja a Századvég Gazdaságkutató elemzése. Az egész lakosságot bevonták a vírus elleni védekezésbe, és a kormány már az első magyarországi beteg felfedezése előtt elindította hivatalos, folyamatosan frissülő tájékoztató oldalát. A védekezésért felelős operatív törzs január végén megalakult, csaknem egy hónappal a lombardiai fertőzések számának megugrása előtt, hogy az ország működőképessége, az alapvető közszolgáltatások és a gazdaság minél zökkenőmentesebb működése biztosítva legyen.

Magyarország felkészülten várhatja a járvány újabb rohamait, hiszen minden feltétel adott volt ahhoz, hogy egy ilyen rendkívüli helyzetben is összpontosítani tudjuk erőforrásainkat a járvány elleni küzdelem érdekében. Mau­rer Szemere kiemeli: bár a szakemberek március közepe óta próbálják prognosztizálni a várható esetszámokat, ám diagnosztizált kontra becsült esetszám ide vagy oda, az idő mára bebizonyította, hogy a szükséges intézkedések megtörténtek és eredményesek voltak, ezáltal a legrosszabb forgatókönyvek nem következtek be.

A koronavírus elleni küzdelem nem ért véget, sőt a neheze még csak most jön. A fertőzöttek és életüket vesztő honfitársaink száma is növekedni fog, az egyre magasabb számokat hallva pedig néha nehéz lesz elhinni, hogy sikerrel felvehető a harc. Magyarország azonban máris megelőzött sok ezer fertőzést, kórházban kezelendő megbetegedést, megmentett több száz emberéletet, és gyors lépések sorával számos fronton nemcsak sikerrel állt ellen a járványnak, hanem lépéselőnybe is került. Felkészültünk a láthatatlan ellenségel történő harcra – zárul az írás.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.