Vakcina: fejlesztünk, hogy ne függjünk a külföldi gyártóktól

A Debreceni Egyetem és a Nemzeti Népegészségügyi Központ közösen kezdte el fejleszteni a koronavírus elleni vakcinát. A cél az, hogy az ország független legyen a külföldi gyártóktól.

Magyar Nemzet
2020. 12. 31. 15:25
null
Nyíregyháza, 2020. december 27. Az egyik oltópont munkatársa érkezik a koronavírus elleni oltóanyaggal a nyíregyházi Jósa András Oktatókórház szakrendelőjének épületében 2020. december 27-én. Ezen a napon az Európai Unió (EU) tagállamaiban megkezdődött a lakosság koronavírus elleni összehangolt beoltása. Magyarországon elsőként az egészségügyi dolgozók kapják meg a Pfizer és a BioNTech által kifejlesztett vakcinát. MTI/Balázs Attila Fotó: Balázs Attila
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az orvosoknak is rengeteg feladatot ad az új és kiszámíthatatlan koronavírus, amely igen gyorsan mutálódik. Magyarország pillanatnyilag külföldről vásárol oltóanyagot a megelőzéshez, de már elkezdődtek a hazai kutatások is a vakcina kifejlesztéséhez.

Remélhetőleg hamarosan már magyar fejlesztésű vakcinával oltanak Fotó: MTI/archív

Az oltóanyag kifejlesztése a nemzeti oltóanyaggyár feladata, a munkában együttműködik a több évtizedes tapasztalattal rendelkező Flauart Kft., a Debreceni Egyetem és a Nemzeti Népegészségügyi Központ.

A tervekről az Országos Gyógyszerészeti Intézet korábbi főigazgatója nyilatkozott, elmondása szerint a klasszikus módszert kívánják alkalmazni, vagyis a vakcinában teljes, de elpusztított vírus lesz majd. Ez nem szaporodik és nem fertőz, de alkalmas a védettség kialakítására. Amint azt a főigazgató elmondta, a hazai humán-oltóanyagok gyártása nem ma kezdődött, 1990-ig ennek több mint százéves hagyománya volt.

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.